Niekonwencjonalna gęsina na Świętego Marcina

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale i okazja do odrodzenia na naszych stołach kulinarnej tradycji według której na stołach pojawia się pieczona gęś. To zapomniane i długo niedoceniane mięso jest niezwykle wartościowe gdyż oprócz niskiej zawartości tłuszczu, zawiera bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B a także kwasy omega 3 i omega 6. Dziś chcę je Wam zaprezentować w formie niecodziennej z nietypowymi dodatkami – jednak zapewniam, że połączenie to choć niekonwencjonalne skradnie Wasze serca.

Podjęłam wyzwanie Oleju Wielkopolskiego i z jego udziałem przygotowałam ten przepis aby przekonać Was że warto czasem OLAĆ KONWENANSE i zgotować coś nietypowego oraz bawić się smakiem 😉

Tak powstał przepis na Pierogi z gęsiną i dynią tradycyjne polskie pierogi po brzegi wypełnione pyszną pieczoną gęsiną oraz niekwestionowaną królową jesieni dynią, z dodatkiem orientalnej pasty curry – brzmi intrygująco prawda? A jak smakuje…musicie spróbować aby się przekonać 🙂

Składniki na ciasto
  • 600 g mąki
  • 75 ml Oleju Wielkopolskiego
  • 250 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
  • ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz
  • 1 pierś z gęsi
  • ¼ mniejszej dyni
  • 1 mała czerwona cebula
  • czosnek
  • tymianek
  • 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry
  • sól, pieprz
  • bulion (opcjonalnie)

 Przygotowanie ciasta

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu

Pierś gęsi oprószamy solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy z kości i skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy ta zmięknie dodajemy do niej rozdrobnione mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pastą curry. Gdy będzie taka potrzeba dolewamy odrobinę bulionu aby farsz nie był za suchy.

Przygotowanie pierogów

Ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na nim farsz w kilkucentymetrowych odstępach a następnie przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem ciasta i dociskamy dookoła aby zlepić brzegi. Za pomocą foremki wykrawamy pierożki (u mnie serduszka). Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały. Podajemy na ciepło – my najbardziej lubimy zezłocone na patelni.

SMACZNEGO 🙂

7 komentarzy “Niekonwencjonalna gęsina na Świętego Marcina”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *