Odczarowana brukselka w nietypowej świątecznej sałatce

Nie lubię brukselki, to jedno z niewielu warzyw którego szczerzę nie jadam od kiedy pamiętam. Jednak zdarzył się świąteczny cud i urzekł mnie jej smak w świątecznej sałatce – sekretem jest zapewne fakt, że jest ona podawana na surowo. Nigdy wcześniej tak jej nie jadłam, jednak w takiej formie dużo bardziej mi odpowiada 😉 A w towarzystwie dobrze skomponowanych dodatków smakuje wybornie.

Sałatka ze świeżej brukselki z pieczonym burakiem i łopatką wołową

Składniki rwana wołowina:
  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Składniki sałatka:
  • 300 g brukselki
  • 2 pieczone buraki
Składniki dresing:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo
Sposób przygotowania:
  1. Olej łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy uprzednio umyte i osuszone mięso. Przekładamy mięso do pojemnika, następnie przykrywamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum całą noc (im dłużej tym lepiej). Kolejnego dnia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu przez ok 4 godzin. Po tym czasie zdejmujemy wierzchnią pokrywę naczynia i podwyższamy temperaturę do 120 stopni, tak mięso pieczemy jeszcze przez około godzinę. Upieczone mięso wyjmujemy z piecyka i pozostawiamy na 30 minut. Przed podaniem mięso dzielimy na kawałki za pomocą 2 widelców.
  2. Dokładnie umytą brukselkę oddzielamy listek po listku. Upieczone buraki ścieramy na grubych oczkach tarki.
  3. Wyciskamy sok z cytryny w którym rozpuszczamy miód, dodajemy musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i za pomocą trzepaczki energicznie łączymy składniki.
  4. Na półmisku układamy liście brukselki, na nich startego buraka oraz porwaną wołowinę, całość skrapiamy miodowo-musztardowym dresingiem.
Ta niepozorna sałatka to świetna propozycja potrawy na świąteczny stół, która zachwyci i zaskoczy gości, nie jest zbyt ciężka więc będzie doskonałym uzupełnieniem rodzinnych spotkań. Moja teściowa już się nią zachwyciła – dajcie znać co powiedzą Wasze?
Dzięki uprzejmości firmy SemCo  do przygotowania sałatki użyłam wysokiej jakości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, który dodatkowo wzbogacił smak i wartość dania. Zapoznajcie się koniecznie z bogatą ofertą firmy ponieważ dobrej jakości produkty są niewątpliwą wartością przygotowywanych przez nas potraw. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *