Advocaat – ciasto bez pieczenia

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania50 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas1 godz. 10 min.

Składniki krem śmietanowy
 ¼ litra śmietany kremówki
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml likieru „advocaat”
Składniki krem maślany
 500 ml mleka
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie śmietankowe
 2 żółtka
 1 kostka masła
 140 ml likieru „advocaat”
 3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
Pozostałe składniki
 1 mała paczka czekoladowych herbatników
 1 duża paczka tradycyjnych herbatników
 posiekane migdały

Przygotowanie kremu maślanego
1

Na mleku z dodatkiem cukru i żółtek gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia.

2

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy wystudzony budyń na przemian z likierem.

3

Na końcu sprawdzamy gęstość kremu jeśli jest zbyt lejący dokładamy mleko w proszku i ucieramy do powstania jednolitej masy.

Przygotowanie kremu śmietanowego
4

1/4 litra schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno.

5

Stopniowo dodawajmy likier, cały czas ubijając.

6

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka, studzimy i miksujemy z masą śmietanową.

Złożenie ciasta
7

Na dnie blaszki lub naczynia układamy tradycyjne herbatniki, następnie wykładamy 2/5 kremu budyniowego, wykładamy kolejną warstwę tym razem czekoladowych herbatników a na nich masę śmietanową. Przykrywamy ją kolejną warstwą (2/5 całości) kremu budyniowego, który przykrywamy warstwą tradycyjnych herbatników.

8

Na koniec do pozostałej części kremu budyniowego (1/5 całości) kruszymy 4 herbatniki. Wykładamy krem na wierzch ciasta i obsypujemy pokrojonymi migdałami. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Składniki

Składniki krem śmietanowy
 ¼ litra śmietany kremówki
 2 łyżeczki żelatyny
 50 ml likieru „advocaat”
Składniki krem maślany
 500 ml mleka
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie śmietankowe
 2 żółtka
 1 kostka masła
 140 ml likieru „advocaat”
 3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
Pozostałe składniki
 1 mała paczka czekoladowych herbatników
 1 duża paczka tradycyjnych herbatników
 posiekane migdały

Wskazówki

Przygotowanie kremu maślanego
1

Na mleku z dodatkiem cukru i żółtek gotujemy budyń. Odstawiamy go do wystudzenia.

2

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy wystudzony budyń na przemian z likierem.

3

Na końcu sprawdzamy gęstość kremu jeśli jest zbyt lejący dokładamy mleko w proszku i ucieramy do powstania jednolitej masy.

Przygotowanie kremu śmietanowego
4

1/4 litra schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno.

5

Stopniowo dodawajmy likier, cały czas ubijając.

6

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka, studzimy i miksujemy z masą śmietanową.

Złożenie ciasta
7

Na dnie blaszki lub naczynia układamy tradycyjne herbatniki, następnie wykładamy 2/5 kremu budyniowego, wykładamy kolejną warstwę tym razem czekoladowych herbatników a na nich masę śmietanową. Przykrywamy ją kolejną warstwą (2/5 całości) kremu budyniowego, który przykrywamy warstwą tradycyjnych herbatników.

8

Na koniec do pozostałej części kremu budyniowego (1/5 całości) kruszymy 4 herbatniki. Wykładamy krem na wierzch ciasta i obsypujemy pokrojonymi migdałami. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Advocaat – ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy “Advocaat – ciasto bez pieczenia”