Babeczki czekoladowe z malinami

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas50 min.

Składniki babeczki
 2 jajka
 100 g brązowego cukru
 100 g masła
 100 g czekolady 70% kakao
 250 g mąki orkiszowej
 1 łyżka kakao
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 200 ml serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
 100 ml mleka
Składniki nadzienie malinowe
 100 g mrożonych malin
 2 łyżki galaretki malinowej

Przygotowanie
1

Jajka ubijamy z cukrem.

2

Czekoladę rozpuszczamy z masłem.

3

Do ubitych jajek stopniowo przelewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, cały czas miksując.

4

Następnie do masy przesiewamy mąkę z dodatkiem kakao, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

5

Na końcu wlewamy mleko oraz serek homogenizowany i krótko ale energicznie łączymy wszystkie składniki.

6

Przekładamy do foremek (u mnie silikonowe serduszka 3d) i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut.

7

W rondelku podgrzewamy maliny a gdy się rozpadną dodajemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i stężenia.

8

Wystudzone babeczki wypełniamy malinową masą. Moje foremki miały wgłębienie dzięki czemu mogłam z łatwością wypełnić je dowolnym nadzieniem, jednak dodatkowo powiększyłam otwór przy pomocy małego nożyka aby więcej owocowej galaretki zmieściło się w środku. Podobnie można postąpić jeśli upieczenie babeczki w formie na muffiny, wystarczy wydrążyć w środku otwór aby wzbogacić dodatkowo smak jakąś pyszną niespodzianką.

Składniki

Składniki babeczki
 2 jajka
 100 g brązowego cukru
 100 g masła
 100 g czekolady 70% kakao
 250 g mąki orkiszowej
 1 łyżka kakao
 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
 ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
 200 ml serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
 100 ml mleka
Składniki nadzienie malinowe
 100 g mrożonych malin
 2 łyżki galaretki malinowej

Wskazówki

Przygotowanie
1

Jajka ubijamy z cukrem.

2

Czekoladę rozpuszczamy z masłem.

3

Do ubitych jajek stopniowo przelewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, cały czas miksując.

4

Następnie do masy przesiewamy mąkę z dodatkiem kakao, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

5

Na końcu wlewamy mleko oraz serek homogenizowany i krótko ale energicznie łączymy wszystkie składniki.

6

Przekładamy do foremek (u mnie silikonowe serduszka 3d) i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 20 minut.

7

W rondelku podgrzewamy maliny a gdy się rozpadną dodajemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i stężenia.

8

Wystudzone babeczki wypełniamy malinową masą. Moje foremki miały wgłębienie dzięki czemu mogłam z łatwością wypełnić je dowolnym nadzieniem, jednak dodatkowo powiększyłam otwór przy pomocy małego nożyka aby więcej owocowej galaretki zmieściło się w środku. Podobnie można postąpić jeśli upieczenie babeczki w formie na muffiny, wystarczy wydrążyć w środku otwór aby wzbogacić dodatkowo smak jakąś pyszną niespodzianką.

Babeczki czekoladowe z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 komentarzy “Babeczki czekoladowe z malinami”