Babka czekoladowo-orzechowa

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania1 godz. 5 min.Całkowity czas1 godz. 50 min.

Składniki ciasto
 460 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 200 g cukru trzcinowego
 4 jajka
 200 g masła w temperaturze pokojowej
 ½ łyżeczki esencji waniliowej
 180 g nutelli
 100 g chrupek w czekoladzie
Pozostałe składniki
 150 g mlecznej czekolady
 orzechy laskowe
 2 łyżki mleka

Przygotowanie
1

Masło ucieramy aż do powstania miękkiej, puszystej masy.

2

Dodajemy cukier i dalej ucieramy mikserem na najwyższych obroty, aż masa zrobi się gładka i kremowa.

3

Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijając.

4

Gdy składniki się połączą dodajemy nutellę oraz esencję waniliową i ucieramy na średnich obrotach aż masa będzie jednolita.

5

Powoli, stopniowo do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia na przemian z jogurtem naturalnym. W około 2-3 częściach.

6

Do ciasta dodajemy chrupki i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

7

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni przez 65 minut.

8

Po wyjęciu z formy i wystygnięciu rozpuszczamy w rondelku czekoladę z dodatkiem mleka, oblewamy nim babkę i obsypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

Składniki

Składniki ciasto
 460 g mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 200 g cukru trzcinowego
 4 jajka
 200 g masła w temperaturze pokojowej
 ½ łyżeczki esencji waniliowej
 180 g nutelli
 100 g chrupek w czekoladzie
Pozostałe składniki
 150 g mlecznej czekolady
 orzechy laskowe
 2 łyżki mleka

Wskazówki

Przygotowanie
1

Masło ucieramy aż do powstania miękkiej, puszystej masy.

2

Dodajemy cukier i dalej ucieramy mikserem na najwyższych obroty, aż masa zrobi się gładka i kremowa.

3

Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijając.

4

Gdy składniki się połączą dodajemy nutellę oraz esencję waniliową i ucieramy na średnich obrotach aż masa będzie jednolita.

5

Powoli, stopniowo do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia na przemian z jogurtem naturalnym. W około 2-3 częściach.

6

Do ciasta dodajemy chrupki i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

7

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni przez 65 minut.

8

Po wyjęciu z formy i wystygnięciu rozpuszczamy w rondelku czekoladę z dodatkiem mleka, oblewamy nim babkę i obsypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

Babka czekoladowo-orzechowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *