Babka drożdżowa z makiem

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 20 min.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz. 20 min.

Składniki ciasto
 520 g mąki
 14 g suchych drożdży
 150 g cukru trzcinowego
 200 ml mleka
 2 jajka
 75 ml oleju
Składniki masa makowa
 2 szklanki maku
 mleko do namoczenia
 3 białka
 ¾ szklanki cukru
 aromat migdałowy
 kandyzowana skórka pomarańczy
Pozostałe składniki
 100 g czekolady
 50 g płatków migdałów
 wiórki kokosowe
 masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę, cukier i drożdże przesiewamy do miski.

2

Mleko podgrzewamy.

3

Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo olej oraz ciepłe ale nie gorące mleko.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej
5

Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru.

6

Ubijamy pianę z 3 białek, łączymy ją z makiem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy.

Złożenie ciasta
7

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy w roladki.

8

Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką układamy w niej roladki jedna na drugiej sklejając końce każdej z nich aby postały okręgi.

9

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę.

10

Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy a gdy wystygnie polewamy ją czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.

Składniki

Składniki ciasto
 520 g mąki
 14 g suchych drożdży
 150 g cukru trzcinowego
 200 ml mleka
 2 jajka
 75 ml oleju
Składniki masa makowa
 2 szklanki maku
 mleko do namoczenia
 3 białka
 ¾ szklanki cukru
 aromat migdałowy
 kandyzowana skórka pomarańczy
Pozostałe składniki
 100 g czekolady
 50 g płatków migdałów
 wiórki kokosowe
 masło do wysmarowania blachy

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę, cukier i drożdże przesiewamy do miski.

2

Mleko podgrzewamy.

3

Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo olej oraz ciepłe ale nie gorące mleko.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej
5

Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru.

6

Ubijamy pianę z 3 białek, łączymy ją z makiem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy.

Złożenie ciasta
7

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy w roladki.

8

Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką układamy w niej roladki jedna na drugiej sklejając końce każdej z nich aby postały okręgi.

9

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę.

10

Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy a gdy wystygnie polewamy ją czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.

Babka drożdżowa z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *