Babka śmietankowa

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania50 min.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas1 godz. 50 min.

Składniki
 szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 3 budynie śmietankowe
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 6 jajek
 250 g masła
 2 szklanki cukru pudru
 1 szklanka śmietany 18%
 ½ tabliczki mlecznej czekolady
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 kolorowa posypka do dekoracji

Przygotowanie
1

Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę.

2

Białka oddzielamy od żółtek.

3

Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, kiedy składniki się połączą dodajemy śmietanę.

4

Następnie przesiewamy do masy mieszankę suchych składników (mąki, budyni i proszku). Ciasto dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

5

W drugiej misce ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

6

Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką pszenną, a następnie wypełniamy ciastem.

7

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, na niższych poziomach piekarnika. Po wyjęciu z pieca babkę odstawiamy na 5-10 minut, a następnie wyjmujemy ostrożnie z formy.

8

Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy wg uznania. Równie dobrze smakuje oprószona cukrem pudrem.

Składniki

Składniki
 szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 3 budynie śmietankowe
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 6 jajek
 250 g masła
 2 szklanki cukru pudru
 1 szklanka śmietany 18%
 ½ tabliczki mlecznej czekolady
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
 kolorowa posypka do dekoracji

Wskazówki

Przygotowanie
1

Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę.

2

Białka oddzielamy od żółtek.

3

Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, kiedy składniki się połączą dodajemy śmietanę.

4

Następnie przesiewamy do masy mieszankę suchych składników (mąki, budyni i proszku). Ciasto dokładnie wyrabiamy na gładką masę.

5

W drugiej misce ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

6

Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką pszenną, a następnie wypełniamy ciastem.

7

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, na niższych poziomach piekarnika. Po wyjęciu z pieca babkę odstawiamy na 5-10 minut, a następnie wyjmujemy ostrożnie z formy.

8

Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy wg uznania. Równie dobrze smakuje oprószona cukrem pudrem.

Babka śmietankowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *