Ballotine z kurczaka faszerowane aromatycznym kuskusem

Kategoria, , TrudnośćZaawansowany

Czas przygotowania1 godz. 15 min.Czas gotowania1 godz. 30 min.Całkowity czas2 godz. 45 min.

Składniki
 1 cały duży kurczak (ok. 1,7 kg)
 300 g świeżego szpinaku
 pęczek koperku
 2 ząbki czosnku
 300 g kaszy kuskus
 200 g sera z niebieską pleśnią
 6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
 2 łyżki kaparów
 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
 garść świeżych ziół (bazylia, kolendra)
 3 łyżki oleju do smażenia
 sól morska
 świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
1

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbawiamy kości tzw. luzujemy. Jest to najbardziej czasochłonny element przepisu, wymaga to trochę wprawy ale przy użyciu ostrego noża i odrobinie cierpliwości temu zadaniu podoła każdy.

2

Pozbawionego kości kurczaka rozkładamy i oprószamy solą i pieprzem, od wewnątrz i na wierzchu.

3

Szpinak dokładnie myjemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i smażymy na rozgrzanym oleju w dodatkiem przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz posiekanego koperku. Gdy liście zmiękną doprawiamy je solą i odstawiamy do wystudzenia.

4

Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 3-5 minut.

5

W tym czasie drobno siekamy pozostałe składniki farszu tj. ser, suszone pomidory, kapary, marynowany pieprz i zioła.

6

Gdy kasza zmięknie i wchłonie wodę dokładnie ją łączymy z innymi składnikami, na końcu wlewamy ok 3 łyżki oliwy z pomidorów i doprawiamy odrobiną soli (ser jest dość słony więc uważamy aby nie przesadzić).

7

Kolejnym etapem jest nafaszerowanie kurczaka, szpinak wykładamy na tuszkę kurczaka, równomiernie go rozkładamy nie zapominając również o udkach i skrzydełkach. Na niego wykładamy farsz z kaszy kuskus, podobnie jak szpinak równomiernie go rozkładając.

8

Tuszkę kurczaka składamy do środka aby kurczak nabrał pierwotnego kształtu. Bawełnianym sznurkiem wiążemy wokół mięsa pętelki i dobrze zacisnąć, jeśli jest taka potrzeba można również pomóc sobie wykałaczkami.

9

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 60 minut.

10

Po upieczeniu przekładamy mięso na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok 15 minut.

RADA: Powstały w trakcie pieczenia sos po zebraniu nadmiaru tłuszczu możemy w tym czasie zredukować i wykorzystać jako uzupełnienie posiłku. Ponieważ mięso faszerowane kaszą to pełny i wartościowy posiłek, proponuję podawać do niego tylko surówkę lub pieczone warzywa (u mnie kalafior i brokuł).

Składniki

Składniki
 1 cały duży kurczak (ok. 1,7 kg)
 300 g świeżego szpinaku
 pęczek koperku
 2 ząbki czosnku
 300 g kaszy kuskus
 200 g sera z niebieską pleśnią
 6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
 2 łyżki kaparów
 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
 garść świeżych ziół (bazylia, kolendra)
 3 łyżki oleju do smażenia
 sól morska
 świeżo mielony pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbawiamy kości tzw. luzujemy. Jest to najbardziej czasochłonny element przepisu, wymaga to trochę wprawy ale przy użyciu ostrego noża i odrobinie cierpliwości temu zadaniu podoła każdy.

2

Pozbawionego kości kurczaka rozkładamy i oprószamy solą i pieprzem, od wewnątrz i na wierzchu.

3

Szpinak dokładnie myjemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i smażymy na rozgrzanym oleju w dodatkiem przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz posiekanego koperku. Gdy liście zmiękną doprawiamy je solą i odstawiamy do wystudzenia.

4

Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 3-5 minut.

5

W tym czasie drobno siekamy pozostałe składniki farszu tj. ser, suszone pomidory, kapary, marynowany pieprz i zioła.

6

Gdy kasza zmięknie i wchłonie wodę dokładnie ją łączymy z innymi składnikami, na końcu wlewamy ok 3 łyżki oliwy z pomidorów i doprawiamy odrobiną soli (ser jest dość słony więc uważamy aby nie przesadzić).

7

Kolejnym etapem jest nafaszerowanie kurczaka, szpinak wykładamy na tuszkę kurczaka, równomiernie go rozkładamy nie zapominając również o udkach i skrzydełkach. Na niego wykładamy farsz z kaszy kuskus, podobnie jak szpinak równomiernie go rozkładając.

8

Tuszkę kurczaka składamy do środka aby kurczak nabrał pierwotnego kształtu. Bawełnianym sznurkiem wiążemy wokół mięsa pętelki i dobrze zacisnąć, jeśli jest taka potrzeba można również pomóc sobie wykałaczkami.

9

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 60 minut.

10

Po upieczeniu przekładamy mięso na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok 15 minut.

RADA: Powstały w trakcie pieczenia sos po zebraniu nadmiaru tłuszczu możemy w tym czasie zredukować i wykorzystać jako uzupełnienie posiłku. Ponieważ mięso faszerowane kaszą to pełny i wartościowy posiłek, proponuję podawać do niego tylko surówkę lub pieczone warzywa (u mnie kalafior i brokuł).

Ballotine z kurczaka faszerowane aromatycznym kuskusem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *