Bananowa kasza manna z kakaowym szaszłykiem

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

Składniki kasza manna
 250 ml mleka/lub mleczka kokosowego
 4 łyżki kaszy manny
 1 dojrzały banan
Składniki naleśnikowe szaszłyki
 100 g mąki pszennej
 1 ½ łyżki gorzkiego kakao/lub karob
 szczypta soli
 2 jajka
 320 ml mleka
 20 g roztopionego masła
 powidła śliwkowe do przełożenia

Przygotowanie kaszy
1

Do tygielka wlać mleko, lekko podgrzać a następnie dodać kaszę, zagotować od czasu do czasu mieszając.

2

Banana zblendować i dodać do ugotowanej kaszy manny, dokładnie wymieszać i odstawiać na chwilę.

Przygotowanie naleśnikowych szaszłyków
3

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli.

4

Dodać mleko z roztrzepanymi jajkami i dokładnie zmiksować na gładką masę.

5

Do jednolitej masy dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Odstawić na 10 minut, następnie można zacząć smażyć jak najcieńsze naleśniki.

6

Placki smażymy bez dodatku tłuszczu (lub na niewielkiej ilości oleju kokosowego) na rozgrzanej patelni, po ok. 1 minucie z każdej strony.

7

Po usmażeniu naleśniki smarujemy ulubionym dżemem lub innym dodatkiem i zwijamy w ruloniki, każdy kroimy na ok 6 kawałków i nadziewamy na długą wykałaczkę jak szaszłyki.

8

Kaszę mannę podajemy z naleśnikowym szaszłykiem.

RADA: Ja wybrałam do przełożenia powidła śliwkowe – najlepsze są oczywiście domowej roboty długo smażone, ze słodkiej odmiany śliwek z niewielkim dodatkiem cukru, sekretem moich jest odrobina cynamonu która absolutnie genialnie podbija smak śliwek.

Składniki

Składniki kasza manna
 250 ml mleka/lub mleczka kokosowego
 4 łyżki kaszy manny
 1 dojrzały banan
Składniki naleśnikowe szaszłyki
 100 g mąki pszennej
 1 ½ łyżki gorzkiego kakao/lub karob
 szczypta soli
 2 jajka
 320 ml mleka
 20 g roztopionego masła
 powidła śliwkowe do przełożenia

Wskazówki

Przygotowanie kaszy
1

Do tygielka wlać mleko, lekko podgrzać a następnie dodać kaszę, zagotować od czasu do czasu mieszając.

2

Banana zblendować i dodać do ugotowanej kaszy manny, dokładnie wymieszać i odstawiać na chwilę.

Przygotowanie naleśnikowych szaszłyków
3

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli.

4

Dodać mleko z roztrzepanymi jajkami i dokładnie zmiksować na gładką masę.

5

Do jednolitej masy dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Odstawić na 10 minut, następnie można zacząć smażyć jak najcieńsze naleśniki.

6

Placki smażymy bez dodatku tłuszczu (lub na niewielkiej ilości oleju kokosowego) na rozgrzanej patelni, po ok. 1 minucie z każdej strony.

7

Po usmażeniu naleśniki smarujemy ulubionym dżemem lub innym dodatkiem i zwijamy w ruloniki, każdy kroimy na ok 6 kawałków i nadziewamy na długą wykałaczkę jak szaszłyki.

8

Kaszę mannę podajemy z naleśnikowym szaszłykiem.

RADA: Ja wybrałam do przełożenia powidła śliwkowe – najlepsze są oczywiście domowej roboty długo smażone, ze słodkiej odmiany śliwek z niewielkim dodatkiem cukru, sekretem moich jest odrobina cynamonu która absolutnie genialnie podbija smak śliwek.

Bananowa kasza manna z kakaowym szaszłykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *