Opcje drukowania:

Blok czekoladowy z amarantusem

Ilość porcji1 ServingCzas przygotowania15 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas30 min.

Składniki
 250 g masła
 ½ szklanki mleka
 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
 ½ łyżeczki pasty waniliowej
 ½ szklanki cukru
 3 łyżki kakao
 400 g mleka w proszku (pełnego, niegranulowanego)
 100 g amarantusa ekspandowanego
Przygotowanie
1

Masło rozpuszczamy w rondelku.

2

Dodajemy cukier, kakao, wanilię, mleko oraz mleko skondensowane i energicznie mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawić do przestudzenia.

3

Do wystudzonej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy na końcu dodajemy amarantus.

4

Blaszkę wykładamy folią spożywczą i przekładamy na nią masę dociskając łopatką aby konsystencja była zwarta. Odstawiamy w chłodne miejsce.