CHINKALI – gruzińskie pierożki

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz.

Składniki ciasto
 3 szklanki mąki pszennej
 170 ml wody
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 400 g wołowiny lub baraniny
 200 g wieprzowiny
 2 cebule
 ½ pęczka natki pietruszki
 ½ pęczka natki kolendry
 ½ szklanki bulionu lub wody
 ¾ łyżki soli
 ¾ łyżki świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie ciasta
1

Z mąki, soli i wody wyrabiamy dość ścisłe ciasto.

2

Odstawiamy je przykryte miseczką lub ściereczką na ok 20 minut.

Przygotowanie farszu
3

Wieprzowinę i wołowinę myjemy, osuszamy a następnie mielimy.

4

Do mięsnej mieszanki dodajemy drobno posiekane cebule, pietruszkę, kolendrę oraz sól i świeżo zmielony pieprz.

5

Dokładnie wyrabiamy a następnie dodajemy ciepły bulion lub wodę i ponownie mieszamy.

Przygotowanie pierogów
6

Z ciasta robimy wałek i kroimy je na plasterki o grubości ok 1,5 cm. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok.13 cm.

7

Na środku każdego okręgu układamy dużą czubatą łyżkę mięsnego farszu. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę.

8

W garnku gotujemy wodę, pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od wypłynięcia (ze względu na to że farsz jest surowy) co jakiś czas mieszając.

9

Podajemy na ciepło oprószone świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami.

Składniki

Składniki ciasto
 3 szklanki mąki pszennej
 170 ml wody
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 400 g wołowiny lub baraniny
 200 g wieprzowiny
 2 cebule
 ½ pęczka natki pietruszki
 ½ pęczka natki kolendry
 ½ szklanki bulionu lub wody
 ¾ łyżki soli
 ¾ łyżki świeżo mielonego pieprzu

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Z mąki, soli i wody wyrabiamy dość ścisłe ciasto.

2

Odstawiamy je przykryte miseczką lub ściereczką na ok 20 minut.

Przygotowanie farszu
3

Wieprzowinę i wołowinę myjemy, osuszamy a następnie mielimy.

4

Do mięsnej mieszanki dodajemy drobno posiekane cebule, pietruszkę, kolendrę oraz sól i świeżo zmielony pieprz.

5

Dokładnie wyrabiamy a następnie dodajemy ciepły bulion lub wodę i ponownie mieszamy.

Przygotowanie pierogów
6

Z ciasta robimy wałek i kroimy je na plasterki o grubości ok 1,5 cm. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok.13 cm.

7

Na środku każdego okręgu układamy dużą czubatą łyżkę mięsnego farszu. Zbieramy brzegi ciasta i tworzymy sakiewkę.

8

W garnku gotujemy wodę, pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut od wypłynięcia (ze względu na to że farsz jest surowy) co jakiś czas mieszając.

9

Podajemy na ciepło oprószone świeżymi ziołami i ulubionymi przyprawami.

CHINKALI – gruzińskie pierożki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *