Ciasto czekoladowe z serem i truskawkami

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania35 min.Czas gotowania1 godz. 10 min.Całkowity czas1 godz. 45 min.

Składniki ciasto:
 2 jajka
 1 szklanka brązowego cukru
 2 łyżki dżemu (u mnie figowego)
 ¾ szklanki oleju
 3 łyżki kakao
 szklanka mąki pszennej
 1 szklanka mąki orkiszowej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa serowa:
 300 g białego sera 3 razy mielonego
 65 g miękkiego masła
 1 jajko
 ½ szklanki miodu
 1 płaska łyżka mąki ziemnaicznanej
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 2 łyżki mleka w proszku
Pozostałe składniki:
 80 g czekolady
 sproszkowane liofilizowane truskawki

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ubijamy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy dżem i olej.

2

Następnie przesiewamy suche składniki i miksujemy całość do powstania jednolitej masy.

3

Przelewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając ok 1/3 całości na wierzch.

Przygotowanie masy serowej
4

Żółtko ucieramy z masłem i miodem, dodajemy zmielony biały ser oraz esencję waniliową i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz mleko w proszku.

5

Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wyrobioną masą serową.

6

Wykładamy masę serową na ciasto, na wierzchu niedbale wykładamy pozostałe ciasto kakaowe oraz posypujemy połamanymi kawałkami czekolady.

7

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170 stopni ok 65-70 minut.

8

Po upieczeniu oprószamy sproszkowanymi liofilizowanymi truskawkami.

Składniki

Składniki ciasto:
 2 jajka
 1 szklanka brązowego cukru
 2 łyżki dżemu (u mnie figowego)
 ¾ szklanki oleju
 3 łyżki kakao
 szklanka mąki pszennej
 1 szklanka mąki orkiszowej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masa serowa:
 300 g białego sera 3 razy mielonego
 65 g miękkiego masła
 1 jajko
 ½ szklanki miodu
 1 płaska łyżka mąki ziemnaicznanej
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 2 łyżki mleka w proszku
Pozostałe składniki:
 80 g czekolady
 sproszkowane liofilizowane truskawki

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ubijamy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy dżem i olej.

2

Następnie przesiewamy suche składniki i miksujemy całość do powstania jednolitej masy.

3

Przelewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając ok 1/3 całości na wierzch.

Przygotowanie masy serowej
4

Żółtko ucieramy z masłem i miodem, dodajemy zmielony biały ser oraz esencję waniliową i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz mleko w proszku.

5

Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z wyrobioną masą serową.

6

Wykładamy masę serową na ciasto, na wierzchu niedbale wykładamy pozostałe ciasto kakaowe oraz posypujemy połamanymi kawałkami czekolady.

7

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170 stopni ok 65-70 minut.

8

Po upieczeniu oprószamy sproszkowanymi liofilizowanymi truskawkami.

Ciasto czekoladowe z serem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 komentarzy “Ciasto czekoladowe z serem i truskawkami”