Ciasto marchewkowe z kremem z kaszy manny

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz. 20 min.Całkowity czas2 godz. 20 min.

Składniki ciasto
 200 ml oleju
 4 jajka
 200 g brązowego cukru
 320 g mąki
 2 łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 400 g marchewki
 80 g marcepanu
 szczypta soli
Składniki krem
 2 szklanki mleka
 8 łyżeczek kaszy manny
 150 g masła
 60 g drobnego cukru
 3 łyżki mleka w proszku
 skórka otarta z jednej małej cytryny
Składniki dekoracja
 40 g marcepanu
 czerwony barwnik spożywczy
 zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej.

2

Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając.

3

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta.

4

Na końcu do ciasta dodajemy rozdrobniony marcepan.

5

Tortownicę (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu
6

Kaszę manę gotujemy z mlekiem i cukrem. Gdy zgęstnieje odstawiamy ją do wystudzenia. Garnek warto przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch.

7

Gdy kasza wystygnie rozdrabniamy ją za pomocą miksera, ucieramy ją stopniowo dodając masło oraz mleko w proszku, na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny.

Złożenie ciasta
8

Ciasto kroimy na pół, na pierwszą warstwę ciasta wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta, na którą wykładamy resztę kremu. Dekorujemy ulepionymi z marcepanu mini marchewkami pomalowanymi barwnikami spożywczymi.

Składniki

Składniki ciasto
 200 ml oleju
 4 jajka
 200 g brązowego cukru
 320 g mąki
 2 łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 400 g marchewki
 80 g marcepanu
 szczypta soli
Składniki krem
 2 szklanki mleka
 8 łyżeczek kaszy manny
 150 g masła
 60 g drobnego cukru
 3 łyżki mleka w proszku
 skórka otarta z jednej małej cytryny
Składniki dekoracja
 40 g marcepanu
 czerwony barwnik spożywczy
 zielony barwnik spożywczy

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej.

2

Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając.

3

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta.

4

Na końcu do ciasta dodajemy rozdrobniony marcepan.

5

Tortownicę (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu
6

Kaszę manę gotujemy z mlekiem i cukrem. Gdy zgęstnieje odstawiamy ją do wystudzenia. Garnek warto przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch.

7

Gdy kasza wystygnie rozdrabniamy ją za pomocą miksera, ucieramy ją stopniowo dodając masło oraz mleko w proszku, na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny.

Złożenie ciasta
8

Ciasto kroimy na pół, na pierwszą warstwę ciasta wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta, na którą wykładamy resztę kremu. Dekorujemy ulepionymi z marcepanu mini marchewkami pomalowanymi barwnikami spożywczymi.

Ciasto marchewkowe z kremem z kaszy manny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *