Ciasto toffi ze słonecznikiem

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania50 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas1 godz. 10 min.

Składniki
 1 duża paczka czekoladowych herbatników
 1 kostka masła
 5 łyżek mleka w proszku
 1 puszka masy krówkowej
 ¼ litra śmietany kremówki
 1 łyżeczka żelatyny
  szklanki słonecznika

Przygotowanie
1

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy ½ puszki masy krówkowej na przemian z mlekiem w proszku, aż do powstania gładkiego kremu.

2

1/4 litra schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno.

3

Stopniowo dodajemy ½ puszki masy krówkowej, cały czas ubijając.

4

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka, studzimy i miksujemy z masą śmietanową.

5

Na dnie blaszki lub naczynia układamy czekoladowe herbatniki, następnie wykładamy 2/5 kremu maślanego, wykładamy kolejną warstwę herbatników a na nich masę śmietanową. Przykrywamy ją kolejną warstwą (2/5 całości) kremu maślanego, który przykrywamy warstwą herbatników.

6

Na koniec do pozostałej części kremu maślanego (1/5 całości) kruszymy 4 herbatniki. Wykładamy krem na wierzch ciasta i obsypujemy ziarnami słonecznika. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Składniki

Składniki
 1 duża paczka czekoladowych herbatników
 1 kostka masła
 5 łyżek mleka w proszku
 1 puszka masy krówkowej
 ¼ litra śmietany kremówki
 1 łyżeczka żelatyny
  szklanki słonecznika

Wskazówki

Przygotowanie
1

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy ½ puszki masy krówkowej na przemian z mlekiem w proszku, aż do powstania gładkiego kremu.

2

1/4 litra schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy na sztywno.

3

Stopniowo dodajemy ½ puszki masy krówkowej, cały czas ubijając.

4

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka, studzimy i miksujemy z masą śmietanową.

5

Na dnie blaszki lub naczynia układamy czekoladowe herbatniki, następnie wykładamy 2/5 kremu maślanego, wykładamy kolejną warstwę herbatników a na nich masę śmietanową. Przykrywamy ją kolejną warstwą (2/5 całości) kremu maślanego, który przykrywamy warstwą herbatników.

6

Na koniec do pozostałej części kremu maślanego (1/5 całości) kruszymy 4 herbatniki. Wykładamy krem na wierzch ciasta i obsypujemy ziarnami słonecznika. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Ciasto toffi ze słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *