
Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp 170°C w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie kroimy na dwie części.
Przygotowujemy krem ucierając masło w temperaturze pokojowej z kremem czekoladowo-orzechowym i mlekiem w proszku.
Kroimy wafelki w kostkę i dodajemy do 3/4 całości kremu, resztę pozostawiamy do dekoracji bez dodatku kawałków wafelków.
Salaterkę o owalnym kształcie wykładamy jedną połówką ciasta, na nią wykładamy 3/4 kremu z wafelkami. Przykrywamy całość wykrojonym z 2 połówki ciasta okręgiem, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia kremu.
Odwracamy ciasto i smarujemy powstałą kopułkę resztą kremu, następnie oprószamy ciasto startą czekoladą.
Pozostałe kawałki biszkoptu z 1,5 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego oraz wafelkiem wkładamy do blendera i rozdrabniamy do czasu powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Powstałymi pralinami dekorujemy ciasto.
Składniki
Wskazówki
Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp 170°C w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie kroimy na dwie części.
Przygotowujemy krem ucierając masło w temperaturze pokojowej z kremem czekoladowo-orzechowym i mlekiem w proszku.
Kroimy wafelki w kostkę i dodajemy do 3/4 całości kremu, resztę pozostawiamy do dekoracji bez dodatku kawałków wafelków.
Salaterkę o owalnym kształcie wykładamy jedną połówką ciasta, na nią wykładamy 3/4 kremu z wafelkami. Przykrywamy całość wykrojonym z 2 połówki ciasta okręgiem, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia kremu.
Odwracamy ciasto i smarujemy powstałą kopułkę resztą kremu, następnie oprószamy ciasto startą czekoladą.
Pozostałe kawałki biszkoptu z 1,5 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego oraz wafelkiem wkładamy do blendera i rozdrabniamy do czasu powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Powstałymi pralinami dekorujemy ciasto.