Czekoladowa fantazja

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 30 min.Czas gotowania45 min.Całkowity czas2 godz. 15 min.

Składniki biszkopt
 7 jajek
 5 łyżek mąki pszennej
 1 szklanka cukru
  2 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki krem
 200 g masła
 150 g kremu czekoladowo-orzechowego
 ¾ szklanki mleka w proszku
 2 wafelki o smaku czekoladowym
Pozostałe składniki
 1 tabliczka pełnej gorzkiej 70% czekolady
 kakao
 1 wafelek o smaku czekoladowym

Przygotowanie biszkoptu
1

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.

2

Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp 170°C w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie kroimy na dwie części.

Przygotowanie krremu
4

Przygotowujemy krem ucierając masło w temperaturze pokojowej z kremem czekoladowo-orzechowym i mlekiem w proszku.

5

Kroimy wafelki w kostkę i dodajemy do 3/4 całości kremu, resztę pozostawiamy do dekoracji bez dodatku kawałków wafelków.

Złożenie ciasta
6

Salaterkę o owalnym kształcie wykładamy jedną połówką ciasta, na nią wykładamy 3/4 kremu z wafelkami. Przykrywamy całość wykrojonym z 2 połówki ciasta okręgiem, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia kremu.

7

Odwracamy ciasto i smarujemy powstałą kopułkę resztą kremu, następnie oprószamy ciasto startą czekoladą.

8

Pozostałe kawałki biszkoptu z 1,5 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego oraz wafelkiem wkładamy do blendera i rozdrabniamy do czasu powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Powstałymi pralinami dekorujemy ciasto.

Składniki

Składniki biszkopt
 7 jajek
 5 łyżek mąki pszennej
 1 szklanka cukru
  2 łyżki kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki krem
 200 g masła
 150 g kremu czekoladowo-orzechowego
 ¾ szklanki mleka w proszku
 2 wafelki o smaku czekoladowym
Pozostałe składniki
 1 tabliczka pełnej gorzkiej 70% czekolady
 kakao
 1 wafelek o smaku czekoladowym

Wskazówki

Przygotowanie biszkoptu
1

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.

2

Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temp 170°C w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia a następnie kroimy na dwie części.

Przygotowanie krremu
4

Przygotowujemy krem ucierając masło w temperaturze pokojowej z kremem czekoladowo-orzechowym i mlekiem w proszku.

5

Kroimy wafelki w kostkę i dodajemy do 3/4 całości kremu, resztę pozostawiamy do dekoracji bez dodatku kawałków wafelków.

Złożenie ciasta
6

Salaterkę o owalnym kształcie wykładamy jedną połówką ciasta, na nią wykładamy 3/4 kremu z wafelkami. Przykrywamy całość wykrojonym z 2 połówki ciasta okręgiem, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia kremu.

7

Odwracamy ciasto i smarujemy powstałą kopułkę resztą kremu, następnie oprószamy ciasto startą czekoladą.

8

Pozostałe kawałki biszkoptu z 1,5 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego oraz wafelkiem wkładamy do blendera i rozdrabniamy do czasu powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao. Powstałymi pralinami dekorujemy ciasto.

Czekoladowa fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *