Czekoladowe płatki śniegu

Kategoria,

Składniki
 100 g mąki
 100 g cukru pudru
 3 jajka
 125 g gorzkiej czekolady
 125 g miękkiego masła
 3 łyżki rumu
 1 łyżka esencji waniliowej
 cukier puder do posypania

Przygotowanie
1

Roztapiamy czekoladę w rondelku z dodatkiem 3 łyżek rumu.

2

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę.

3

Nie przestając ucierać dodajemy po jednym jajku, a następnie esencję waniliową oraz roztopioną wystudzoną czekoladę.

4

Gdy składniki się połączą przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy.

5

Gotową masą wypełniamy natłuszczone foremki do ¾ ich wysokości (mimo, że nie dodajemy spulchniaczy ciasto nieco urośnie).

6

Pieczemy w piecyku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i ostrożnie wyjmujemy z foremek. Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki

Składniki
 100 g mąki
 100 g cukru pudru
 3 jajka
 125 g gorzkiej czekolady
 125 g miękkiego masła
 3 łyżki rumu
 1 łyżka esencji waniliowej
 cukier puder do posypania

Wskazówki

Przygotowanie
1

Roztapiamy czekoladę w rondelku z dodatkiem 3 łyżek rumu.

2

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę.

3

Nie przestając ucierać dodajemy po jednym jajku, a następnie esencję waniliową oraz roztopioną wystudzoną czekoladę.

4

Gdy składniki się połączą przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy.

5

Gotową masą wypełniamy natłuszczone foremki do ¾ ich wysokości (mimo, że nie dodajemy spulchniaczy ciasto nieco urośnie).

6

Pieczemy w piecyku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i ostrożnie wyjmujemy z foremek. Babeczki można oprószyć cukrem pudrem.

Czekoladowe płatki śniegu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *