
Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (20 cm), a następnie wstawiamy do lodówki.
W rondelku podgrzewamy wodę na której rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka przelewamy do rozpuszczonej czekolady i energicznie mieszamy.
Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę do serka, miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę serową na spód z ciastek. Tortownicę układamy w kąpieli wodnej i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawajmy cukier, po 1 łyżce, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji cukru aż się rozpuści. Pod koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Ubijamy jeszcze przez około 3 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, i za pomocą szprycy cukierniczej formujemy malutkie bezy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Rano przygotowujemy polewę, brązowy cukier i piwo mieszamy a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez ok 10 minut.
Na koniec dodajemy whisky i energicznie mieszamy, gdy masa się połączy dodajemy kostki czekolady i pozostawiamy aż się rozpuści, następnie mieszamy aż powstanie gładka błyszcząca polewa.
Wylewamy całość polewy na schłodzony sernik, na wierzchu dekorujemy małymi bezami oraz świeżymi borówkami. Sernik podajemy na zimno.
Składniki
Wskazówki
Masło rozpuszczamy w rondelku, ciastka rozdrabniamy i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (20 cm), a następnie wstawiamy do lodówki.
W rondelku podgrzewamy wodę na której rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka przelewamy do rozpuszczonej czekolady i energicznie mieszamy.
Następnie cienką strużką wlewamy czekoladę do serka, miksujemy masę do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę serową na spód z ciastek. Tortownicę układamy w kąpieli wodnej i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawajmy cukier, po 1 łyżce, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji cukru aż się rozpuści. Pod koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Ubijamy jeszcze przez około 3 minuty i dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, i za pomocą szprycy cukierniczej formujemy malutkie bezy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bezy jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Rano przygotowujemy polewę, brązowy cukier i piwo mieszamy a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez ok 10 minut.
Na koniec dodajemy whisky i energicznie mieszamy, gdy masa się połączy dodajemy kostki czekolady i pozostawiamy aż się rozpuści, następnie mieszamy aż powstanie gładka błyszcząca polewa.
Wylewamy całość polewy na schłodzony sernik, na wierzchu dekorujemy małymi bezami oraz świeżymi borówkami. Sernik podajemy na zimno.