Domowe lody z białą czekoladą i malinami

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas2 godz.

Składniki
 2 żółtka
 90 g cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 125 ml mleka
 175 ml śmietanki 30%
 90 g białej czekolady
 ½ szklanki świeżych malin

Przygotowanie
1

Do tygielka wbijamy żółtka, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując do momentu aż się rozpuści a żółtka zbieleją.

2

Mleko wlewamy do drugiego garnuszka, dodajemy ekstrakt waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

3

Następnie powoli wlewamy gorące mleko do utartych żółtek cały czas ucierając energicznie trzepaczką.

4

Rondelek z masą mleczno-jajeczną ustawiamy ponownie na wolnym ogniu i cały czas mieszając podgrzewam do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do wrzenia.

5

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo dodajemy ją do masy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut do całkowitego wystudzenia.

6

Ubijam schłodzoną wcześniej śmietankę i dodajemy ją do masy waniliowej z białą czekoladą, na koniec dodajemy częściowo roztarte maliny, mieszamy i przekładamy do pojemnika z przykryciem a następnie wkładamy do zamrażalki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Składniki

Składniki
 2 żółtka
 90 g cukru
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 125 ml mleka
 175 ml śmietanki 30%
 90 g białej czekolady
 ½ szklanki świeżych malin

Wskazówki

Przygotowanie
1

Do tygielka wbijamy żółtka, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując do momentu aż się rozpuści a żółtka zbieleją.

2

Mleko wlewamy do drugiego garnuszka, dodajemy ekstrakt waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

3

Następnie powoli wlewamy gorące mleko do utartych żółtek cały czas ucierając energicznie trzepaczką.

4

Rondelek z masą mleczno-jajeczną ustawiamy ponownie na wolnym ogniu i cały czas mieszając podgrzewam do zgęstnienia, uważając żeby nie doprowadzić do wrzenia.

5

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo dodajemy ją do masy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 30 minut do całkowitego wystudzenia.

6

Ubijam schłodzoną wcześniej śmietankę i dodajemy ją do masy waniliowej z białą czekoladą, na koniec dodajemy częściowo roztarte maliny, mieszamy i przekładamy do pojemnika z przykryciem a następnie wkładamy do zamrażalki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Domowe lody z białą czekoladą i malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *