
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto dodając oliwę i sól.
Odstawiamy je na ok 1 godzinę przykrywając ściereczką.
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy na oliwie, gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zioła.
Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż pomidory się rozgotują.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, peperoni kroimy w plastry.
Ciasto porcjujemy na ok 6 części, formujemy koła, które smarujemy sosem pomidorowym, i posypujemy serem. Układamy na nich plastry salami i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).
Po wyjęciu pizzy z pieca układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.
Składniki
Wskazówki
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto dodając oliwę i sól.
Odstawiamy je na ok 1 godzinę przykrywając ściereczką.
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy na oliwie, gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zioła.
Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż pomidory się rozgotują.
Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, peperoni kroimy w plastry.
Ciasto porcjujemy na ok 6 części, formujemy koła, które smarujemy sosem pomidorowym, i posypujemy serem. Układamy na nich plastry salami i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).
Po wyjęciu pizzy z pieca układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.