Domowe mini pizze

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 30 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas1 godz. 45 min.

Składniki ciasto
 3 szklanki mąki
 20 g drożdży
 1 szklanka mleka
 4 łyżki stołowe oliwy
 szczypta soli
Składniki sos
 400 g skrojonych pomidorów
 2 ząbki czosnku
 1 mała cebula
 garść świeżej bazylii
 1 łyżeczka brązowego cukru
 szczypta soli
 tabasco
Pozostałe składniki
 200 g peperoni
 200 g żółtego sera
 świeża rukola
 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie ciasta
1

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto dodając oliwę i sól.

2

Odstawiamy je na ok 1 godzinę przykrywając ściereczką.

Przygotowanie sosu
3

Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy na oliwie, gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zioła.

4

Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż pomidory się rozgotują.

Przygotowanie pizzy
5

Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, peperoni kroimy w plastry.

6

Ciasto porcjujemy na ok 6 części, formujemy koła, które smarujemy sosem pomidorowym, i posypujemy serem. Układamy na nich plastry salami i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).

7

Po wyjęciu pizzy z pieca układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.

Składniki

Składniki ciasto
 3 szklanki mąki
 20 g drożdży
 1 szklanka mleka
 4 łyżki stołowe oliwy
 szczypta soli
Składniki sos
 400 g skrojonych pomidorów
 2 ząbki czosnku
 1 mała cebula
 garść świeżej bazylii
 1 łyżeczka brązowego cukru
 szczypta soli
 tabasco
Pozostałe składniki
 200 g peperoni
 200 g żółtego sera
 świeża rukola
 pomidorki koktajlowe

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i dodajemy do mąki. Zarabiamy ciasto dodając oliwę i sól.

2

Odstawiamy je na ok 1 godzinę przykrywając ściereczką.

Przygotowanie sosu
3

Cebulę siekamy w kostkę, czosnek wyciskamy i przesmażamy na oliwie, gdy się zeszklą dodajemy pomidory, przyprawy i zioła.

4

Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż pomidory się rozgotują.

Przygotowanie pizzy
5

Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach, peperoni kroimy w plastry.

6

Ciasto porcjujemy na ok 6 części, formujemy koła, które smarujemy sosem pomidorowym, i posypujemy serem. Układamy na nich plastry salami i wkładamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta).

7

Po wyjęciu pizzy z pieca układamy na nich świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe.

Domowe mini pizze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *