Drożdżowe rogaliki twist – dwukolorowe

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania50 min.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki
 12 g suchych drożdży
 ¼ szklanki mleka
 3 łyżki brązowego cukru
 1 jajko
 100 g masła
 250 g mąki
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 1 czubata łyżka kakao
 120 g czekolady

Przygotowanie
1

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawiamy na ok 10 minut.

2

Jajko ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz esencją waniliową.

3

Do ubitego jajka dodajemy miękkie masło cały czas miksując, następnie dodajemy drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

4

Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy aby nabrała jednolitego koloru. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.

5

Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy, układamy jeden rozwałkowany placek na drugim i wałkujemy aby się skleiły. Kroimy placki w trójkąty, na szerszej części trójkątów nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Zwijamy formując rogaliki.

6

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni 12-15 minut.

Z podanej porcji wychodzi ok 24 rogalików.

Składniki

Składniki
 12 g suchych drożdży
 ¼ szklanki mleka
 3 łyżki brązowego cukru
 1 jajko
 100 g masła
 250 g mąki
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 1 czubata łyżka kakao
 120 g czekolady

Wskazówki

Przygotowanie
1

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawiamy na ok 10 minut.

2

Jajko ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz esencją waniliową.

3

Do ubitego jajka dodajemy miękkie masło cały czas miksując, następnie dodajemy drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.

4

Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy aby nabrała jednolitego koloru. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.

5

Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy, układamy jeden rozwałkowany placek na drugim i wałkujemy aby się skleiły. Kroimy placki w trójkąty, na szerszej części trójkątów nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Zwijamy formując rogaliki.

6

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni 12-15 minut.

Z podanej porcji wychodzi ok 24 rogalików.

Drożdżowe rogaliki twist – dwukolorowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 komentarzy “Drożdżowe rogaliki twist – dwukolorowe”