
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawiamy na ok 10 minut.
Jajko ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz esencją waniliową.
Do ubitego jajka dodajemy miękkie masło cały czas miksując, następnie dodajemy drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy aby nabrała jednolitego koloru. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.
Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy, układamy jeden rozwałkowany placek na drugim i wałkujemy aby się skleiły. Kroimy placki w trójkąty, na szerszej części trójkątów nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Zwijamy formując rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni 12-15 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok 24 rogalików.
Składniki
Wskazówki
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Odstawiamy na ok 10 minut.
Jajko ubijamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz esencją waniliową.
Do ubitego jajka dodajemy miękkie masło cały czas miksując, następnie dodajemy drożdże i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy aby nabrała jednolitego koloru. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia.
Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy, układamy jeden rozwałkowany placek na drugim i wałkujemy aby się skleiły. Kroimy placki w trójkąty, na szerszej części trójkątów nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Zwijamy formując rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 200 stopni 12-15 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok 24 rogalików.
15 komentarzy “Drożdżowe rogaliki twist – dwukolorowe”
wow, wyglądają przepysznie ! tylko pracochłonne to wałkowanie… ubijanie 😉 ale zachęciłaś. Muszę spróbować
Idealne do kawy!
wow cudowny pomysł brawo!!
Te rogaliki wyglądają bardzo apetycznie. Warto po nie sięgnąć 🙂
Rogaliki jadłam bardzo dawno. Twoje wyglądają przepysznie i już chyba wiem, co upiekę w ten weekend! : )
Ale świetny pomysł z tymi dwoma kolorami! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam 🙂
Super pyszne 🙂 Zrobię w weekend 🙂
Genialny pomysł z tymi dwoma kolorami! Tak apetycznie i jednocześnie oryginalnie się prezentują 🙂
Jak one pięknie wyglądają po przekrojeniu !
Jeszcze nie robiłam rogalików drożdżowych, Twoja propozycja jest mega kusząca. W końcu uwielbiam wszystko, co czekoladowe 😅
o mamusiu jakie to piękne i jakie pyszne musi być, aż mi slinka pociekla 😉
Cudne są! Chętnie się na nie wprosze 🙂
Ale fajne! Muszę koniecznie wypróbować- dzieciaki oszaleją
Wyglądają wspaniale! Poproszę na jutro do kawki:)
Są przecudowne, muszę takie zrobić, choć ja nie mam ręki do rogalików, wychodzą mi jakies twory pośrednie 😛