Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej z kurkami

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania45 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki naleśniki
 150 g mąki pszennej
 ¾ szklanki mleka
 ½ szklanki puree z pieczonej dyni
 3 jajka
 1 łyżka oleju
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczka chilli
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
Składniki farsz
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
 200 ml bulionu warzywnego
 ½ dymki
 40 g świeżych kurek
 łyżka masła
 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka
 świeża kolendra
 olej
 sól, pieprz

Przygotowanie farszu
1

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do jej zeszklenia.

2

Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista.

3

Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka).

4

Na drugiej patelni smażymy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

5

W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser i posiekaną natkę kolendry.

Przygotowanie naleśników
7

Mąkę przesiewamy do miski z przyprawami.

8

Jajka łączymy z mlekiem, puree z pieczonej dyni oraz olejem.

9

Dodajemy mokre składniki do suchych i ubijamy do powstania jednolitego ciasta.

10

Na patelni rozprowadzamy olej i wylewamy dużą porcję ciasta, gdy się podpiecze układamy na środku porcję farszu i delikatnie składamy na pół.

11

Tak powstałe naleśniki zapiekamy przez 10 minut w piecyku rozgrzanym do 160 stopni.

Składniki

Składniki naleśniki
 150 g mąki pszennej
 ¾ szklanki mleka
 ½ szklanki puree z pieczonej dyni
 3 jajka
 1 łyżka oleju
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczka chilli
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
Składniki farsz
 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
 200 ml bulionu warzywnego
 ½ dymki
 40 g świeżych kurek
 łyżka masła
 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka
 świeża kolendra
 olej
 sól, pieprz

Wskazówki

Przygotowanie farszu
1

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do jej zeszklenia.

2

Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista.

3

Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka).

4

Na drugiej patelni smażymy oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

5

W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser i posiekaną natkę kolendry.

Przygotowanie naleśników
7

Mąkę przesiewamy do miski z przyprawami.

8

Jajka łączymy z mlekiem, puree z pieczonej dyni oraz olejem.

9

Dodajemy mokre składniki do suchych i ubijamy do powstania jednolitego ciasta.

10

Na patelni rozprowadzamy olej i wylewamy dużą porcję ciasta, gdy się podpiecze układamy na środku porcję farszu i delikatnie składamy na pół.

11

Tak powstałe naleśniki zapiekamy przez 10 minut w piecyku rozgrzanym do 160 stopni.

Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *