
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.
Zimną śmietanę ubijamy, następnie stopniowo łączymy z wystudzoną roztopioną czekoladą oraz esencją waniliową.
1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.
W blaszce układamy warstwę herbatników, na które przelewamy masę śmietanową. Całość przykrywany kolejną warstwą herbatników.
W rondelku rozpuszczamy olej oraz krem czekoladowy, gdy się połączą dodajemy jagły i dokładnie mieszamy. Masę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na minimum 60 minut.
RADA: Jagły możemy zastąpić posiekanymi orzechami, ciasto jest równie pyszne.
Składniki
Wskazówki
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.
Zimną śmietanę ubijamy, następnie stopniowo łączymy z wystudzoną roztopioną czekoladą oraz esencją waniliową.
1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.
W blaszce układamy warstwę herbatników, na które przelewamy masę śmietanową. Całość przykrywany kolejną warstwą herbatników.
W rondelku rozpuszczamy olej oraz krem czekoladowy, gdy się połączą dodajemy jagły i dokładnie mieszamy. Masę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na minimum 60 minut.
RADA: Jagły możemy zastąpić posiekanymi orzechami, ciasto jest równie pyszne.
14 komentarzy “Ferrero rocher – ciasto bez pieczenia”
Cudna wersja inspirowana tymi pralinkami. Ciasto wygląda pięknie 🙂
Uwielbiam!
Poproszę przynajmniej jedną porcję…
SUPER smacznie wygląda !!Pozdrawiam 🙂
Super wygląda to ciacho 🙂 Smakuje pewnie również wyśmienicie!!
Rewelacja,koniecznie zrobię!
ale kusisz a jak na diecie 🙂 ale zrobię mam słabość do słodkości 🙂
Fajne ciacho, jeszcze o takim nie slyszalam.
Bardzo lubie cista bez pieczenia 🙂
Wygląda pięknie! Ciasta bez pieczenia to ostatnio hit każdej imprezy 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis 🙂
Następna co kusi dzisiaj pysznym ciastem :)))
Prezentuje się bardzo apetycznie! Ja często robię kuleczki a’la ferrero rocher 🙂
Wspaniale to ciasto wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie. Chyba się skuszę. Aaaaaa!! A miałam ograniczać cukier 🙂
Ooooooo kochana! Tym razem to juz wpraszam się na kawę 🙂 wygląda pysznie! 🙂
Uwielbiam takie ciasta! Zapisuję przepis i przy najbliższej okazji koniecznie muszę zrobić 🙂
Uwielbiam ferrero rocher! A w formie ciasta musi bajecznie smakować!! <3