Ferrero rocher – ciasto bez pieczenia

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas2 godz.

Składniki:
 ½ l śmietany 36%
 200 g białej czekolady
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 4 łyżeczki żelatyny
 80 g jagłów ekspandowanych
 2 łyżki oleju kokosowego
 200 g kremu czekoladowego
 1 paczka czekoladowych herbatników

Przygotowanie:
1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

3

Zimną śmietanę ubijamy, następnie stopniowo łączymy z wystudzoną roztopioną czekoladą oraz esencją waniliową.

4

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

5

W blaszce układamy warstwę herbatników, na które przelewamy masę śmietanową. Całość przykrywany kolejną warstwą herbatników.

6

W rondelku rozpuszczamy olej oraz krem czekoladowy, gdy się połączą dodajemy jagły i dokładnie mieszamy. Masę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na minimum 60 minut.

RADA: Jagły możemy zastąpić posiekanymi orzechami, ciasto jest równie pyszne.

Składniki

Składniki:
 ½ l śmietany 36%
 200 g białej czekolady
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 4 łyżeczki żelatyny
 80 g jagłów ekspandowanych
 2 łyżki oleju kokosowego
 200 g kremu czekoladowego
 1 paczka czekoladowych herbatników

Wskazówki

Przygotowanie:
1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

2

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, a następnie podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała.

3

Zimną śmietanę ubijamy, następnie stopniowo łączymy z wystudzoną roztopioną czekoladą oraz esencją waniliową.

4

1 łyżkę masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy. Następnie całość żelatyny wlewamy do masy i wszystko razem dokładnie miksujemy.

5

W blaszce układamy warstwę herbatników, na które przelewamy masę śmietanową. Całość przykrywany kolejną warstwą herbatników.

6

W rondelku rozpuszczamy olej oraz krem czekoladowy, gdy się połączą dodajemy jagły i dokładnie mieszamy. Masę równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na minimum 60 minut.

RADA: Jagły możemy zastąpić posiekanymi orzechami, ciasto jest równie pyszne.

Ferrero rocher – ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 komentarzy “Ferrero rocher – ciasto bez pieczenia”