Focaccia

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania1 godz. 30 min.Czas gotowania20 min.Całkowity czas1 godz. 50 min.

Składniki
 350 g mąki pszennej
 100 ml ciepłej wody
 5 g suchych drożdży
 2 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki
 pomidorki koktajlowe
 rozmaryn
 cukinia
 sól morska
 kolorowy pieprz
 oliwa

Przygotowanie
1

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek a następnie dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż do momentu gdy podwoi swoją objętość.

2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą.

3

Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy lekko wydłużone placki o grubości ok 2-3 cm. Przekładamy je na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

4

Wyrośnięte placki smarujemy oliwą i układamy na nich ulubione dodatki - u mnie na jednym pomidorki i rozmaryn, na drugim cukinia, posypujemy solą i opcjonalnie pieprzem.

5

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 250 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do ok 200 st C i pieczemy kolejne 10 minut.

Składniki

Składniki
 350 g mąki pszennej
 100 ml ciepłej wody
 5 g suchych drożdży
 2 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki
 pomidorki koktajlowe
 rozmaryn
 cukinia
 sól morska
 kolorowy pieprz
 oliwa

Wskazówki

Przygotowanie
1

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek a następnie dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aż do momentu gdy podwoi swoją objętość.

2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie smarujemy oliwą.

3

Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy lekko wydłużone placki o grubości ok 2-3 cm. Przekładamy je na blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

4

Wyrośnięte placki smarujemy oliwą i układamy na nich ulubione dodatki - u mnie na jednym pomidorki i rozmaryn, na drugim cukinia, posypujemy solą i opcjonalnie pieprzem.

5

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 250 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do ok 200 st C i pieczemy kolejne 10 minut.

Focaccia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze “Focaccia”