Gotowany sernik na cieście marchewkowym

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania1 godz. 30 min.Całkowity czas2 godz. 15 min.

Składniki ciasto
 300 ml oleju kokosowego
 6 jajek
 300 g brązowego cukru
 480 g mąki
 3 łyżeczki cynamonu
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 600 g marchewki
 szczypta soli
Składniki masa serowa
 ¾ kg mielonego sera w wiaderku
 ¾ szklanki miodu
 100 g masła
 2 budynie waniliowy
 sok z połowy cytryny
 skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
 szczypta mielonych goździków

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej.

2

Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając.

3

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta.

4

Blaszkę (o wymiarach 25 X 38 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie masy serowej
5

W garnku rozpuszczamy masło.

6

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

7

Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.

Złożenie ciasta
8

Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.

9

Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia.

10

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady.

Składniki

Składniki ciasto
 300 ml oleju kokosowego
 6 jajek
 300 g brązowego cukru
 480 g mąki
 3 łyżeczki cynamonu
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 600 g marchewki
 szczypta soli
Składniki masa serowa
 ¾ kg mielonego sera w wiaderku
 ¾ szklanki miodu
 100 g masła
 2 budynie waniliowy
 sok z połowy cytryny
 skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
 szczypta mielonych goździków

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej.

2

Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając.

3

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta.

4

Blaszkę (o wymiarach 25 X 38 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie masy serowej
5

W garnku rozpuszczamy masło.

6

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

7

Do masła przelewamy masę serową energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, chwilę całość gotujemy aż do zgęstnienia masy.

Złożenie ciasta
8

Ciepłą masą serową przekładamy przekrojone ciasto.

9

Odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia.

10

Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką czekolady.

Gotowany sernik na cieście marchewkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *