Gotowany sernik z truskawkami i kakaowym biszkoptem

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania2 godz. 30 min.Całkowity czas3 godz.

Składniki biszkopt kakaowy
 7 jajek
 5 łyżek stołowych mąki pszennej
 1 szklanka cukru
 2 łyżki stołowe kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa
 1 kg mielonego sera w wiaderku
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki masa truskawkowa
 450 g mrożonych truskawek
 1 galaretka truskawkowa
Pozostałe składniki
 1 paczka herbatników czekoladowych

Przygotowanie biszkoptu
1

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.

2

Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temp 170°C na blaszce o wymiarach 25 X 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej
3

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

4

Masę serową przekładamy do garnka i cały czas energicznie mieszamy aż do momentu gdy się zagotuje.

5

Ciepłą masą serową przekładamy na wystudzony biszkopt.

6

Na jeszcze ciepłej masie układamy czekoladowe herbatniki. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie masy truskawkowej
7

Truskawki blendujemy i dodajemy do mich rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody galaretkę (można je dodatkowo dosłodzić według uznania jednak dla mnie cukier z galaretki całkowicie wystarcza).

8

Tężejącą masę truskawkową wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Składniki

Składniki biszkopt kakaowy
 7 jajek
 5 łyżek stołowych mąki pszennej
 1 szklanka cukru
 2 łyżki stołowe kakao
 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masa serowa
 1 kg mielonego sera w wiaderku
 ¾ szklanki cukru
 2 budynie waniliowe
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki masa truskawkowa
 450 g mrożonych truskawek
 1 galaretka truskawkowa
Pozostałe składniki
 1 paczka herbatników czekoladowych

Wskazówki

Przygotowanie biszkoptu
1

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem i resztą składników, następnie łączymy je z pianą delikatnie mieszając aby nie złamać konsystencji.

2

Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temp 170°C na blaszce o wymiarach 25 X 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy serowej
3

Ser ucieramy z pozostałymi składnikami aż te się połączą.

4

Masę serową przekładamy do garnka i cały czas energicznie mieszamy aż do momentu gdy się zagotuje.

5

Ciepłą masą serową przekładamy na wystudzony biszkopt.

6

Na jeszcze ciepłej masie układamy czekoladowe herbatniki. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie masy truskawkowej
7

Truskawki blendujemy i dodajemy do mich rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody galaretkę (można je dodatkowo dosłodzić według uznania jednak dla mnie cukier z galaretki całkowicie wystarcza).

8

Tężejącą masę truskawkową wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Gotowany sernik z truskawkami i kakaowym biszkoptem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *