Jaglana pasta paprykowa

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 15 min.

Składniki
 ½ szklanki kaszy jaglanej
 1 duża marchewka
 1 cebula
 1 ½ pieczonej czerwonej papryki
 150 ml pomidorów siekanych
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
 sól i pieprz
 oliwa
 natka pietruszki

Przygotowanie
1

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

2

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.

3

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.

4

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.

6

Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.

Składniki

Składniki
 ½ szklanki kaszy jaglanej
 1 duża marchewka
 1 cebula
 1 ½ pieczonej czerwonej papryki
 150 ml pomidorów siekanych
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
 sól i pieprz
 oliwa
 natka pietruszki

Wskazówki

Przygotowanie
1

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

2

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.

3

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.

4

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.

6

Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.

Jaglana pasta paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *