
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.
Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.
Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.
Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.
Składniki
Wskazówki
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.
Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.
Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.
Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.