Jaglana pasta paprykowa

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 15 min.

Składniki
 ½ szklanki kaszy jaglanej
 1 duża marchewka
 1 cebula
 1 ½ pieczonej czerwonej papryki
 150 ml pomidorów siekanych
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
 sól i pieprz
 oliwa
 natka pietruszki

Przygotowanie
1

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

2

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.

3

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.

4

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.

6

Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.

Składniki

Składniki
 ½ szklanki kaszy jaglanej
 1 duża marchewka
 1 cebula
 1 ½ pieczonej czerwonej papryki
 150 ml pomidorów siekanych
 1 łyżka sosu sojowego
 150 g tuńczyka w sosie własnym
 ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
 sól i pieprz
 oliwa
 natka pietruszki

Wskazówki

Przygotowanie
1

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 1/2 szklanki kaszy 1 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

2

Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.

3

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Warzywa wraz z pomidorami dodajemy do cebuli i smażymy aż będą miękkie.

4

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

5

Gdy kasza i warzywa będą w temperaturze pokojowej łączymy je ze sobą a następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka. Całość krótko blendujemy aby pasta miała wyczuwalne kawałki kaszy i warzyw.

6

Przechowujemy w lodówce, pasta świetnie smakuje ze świeżą natką pietruszki. Można nią smarować kanapki lub np. nafaszerować jajka.

Jaglana pasta paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *