Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania1 godz. 30 min.Całkowity czas2 godz.

Składniki
 6 plastrów karkówki
 ½ kg kapusty kiszonej
 1 cebula
 1 marchewka
 ¼ kg boczku wędzonego
 olej
 cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
1

Cebulę kroimy w kostkę, krótko przesmażamy na oleju i dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

2

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cebuli i boczku.

3

Na koniec dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną krótko przesmażamy i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

4

Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

5

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kapusty na niej układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą kapustą.

6

Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 160 stopni. Podajemy na ciepło z puree ziemniaczanym.

Składniki

Składniki
 6 plastrów karkówki
 ½ kg kapusty kiszonej
 1 cebula
 1 marchewka
 ¼ kg boczku wędzonego
 olej
 cukier, sól, pieprz do smaku

Wskazówki

Przygotowanie
1

Cebulę kroimy w kostkę, krótko przesmażamy na oleju i dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

2

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cebuli i boczku.

3

Na koniec dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną krótko przesmażamy i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

4

Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

5

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kapusty na niej układamy plastry karkówki i przykrywamy pozostałą kapustą.

6

Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 160 stopni. Podajemy na ciepło z puree ziemniaczanym.

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 komentarzy “Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej”