Kaszotto z botwinką i białą kiełbasą

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania40 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 10 min.

Składniki
 200 g kaszy jęczmiennej perłowej/ lub pęczak
 400-450 ml bulionu warzywnego
 pęczek botwinki
 1 łyżka tartego chrzanu
 kilka gałązek koperku
 2 surowe białe kiełbaski
 ½ dymki
 1 łyżeczka soku z cytryny
 50 g sera typy Grana Padano
 olej
 sól, pieprz

Przygotowanie
1

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do momentu gdy się zeszkli.

2

Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista.

3

Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka).

4

Kiełbasę wyjmujemy z flaka i obsmażamy na drugiej patelni.

5

Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w mniejsze kawałki (liście oraz młode buraczki), a następnie dodajemy do kiełbasy i jeszcze przez chwilę razem smażymy.

6

W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy botwinkę z mięsem, sok z cytryny oraz chrzan, doprawiamy solą i pieprzem.

7

Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Kaszotto podajemy oprószone posiekanym świeżym koperkiem.

Składniki

Składniki
 200 g kaszy jęczmiennej perłowej/ lub pęczak
 400-450 ml bulionu warzywnego
 pęczek botwinki
 1 łyżka tartego chrzanu
 kilka gałązek koperku
 2 surowe białe kiełbaski
 ½ dymki
 1 łyżeczka soku z cytryny
 50 g sera typy Grana Padano
 olej
 sól, pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy dymkę do momentu gdy się zeszkli.

2

Następnie dodajemy kaszę i chwilę smażymy aż stanie się szklista.

3

Po tym czasie podlewamy bulionem (po chochelce aż odparuje, cały czas mieszając do czasu aż kasza będzie miękka).

4

Kiełbasę wyjmujemy z flaka i obsmażamy na drugiej patelni.

5

Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w mniejsze kawałki (liście oraz młode buraczki), a następnie dodajemy do kiełbasy i jeszcze przez chwilę razem smażymy.

6

W końcowej fazie gotowania kaszy dodajemy botwinkę z mięsem, sok z cytryny oraz chrzan, doprawiamy solą i pieprzem.

7

Na końcu dodajemy łyżkę masła oraz starty na drobnych oczkach tarki ser. Kaszotto podajemy oprószone posiekanym świeżym koperkiem.

Kaszotto z botwinką i białą kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *