Król imprezy – sałatka warstwowa

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz.

Składniki
 ½ sałaty lodowej
 300 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
 80 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
 1 papryka
 300 g pieczarek
 1 cebula
 150 g kukurydzy z puszki
 150 g czerwonej fasoli z puszki
 150 g sera żółtego
 1 małe opakowanie nachos
 200 ml jogurtu naturalnego
 4 łyżki majonezu
 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki kolendry
 ½ łyżeczki kminku
 sól, pieprz
 olej rzepakowy

Przygotowanie
1

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: ostrą wędzoną paprykę, kminek, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Podsmażamy na drugiej patelni razem z dodatkiem soli i pieprzu.

3

Paprykę pieczemy, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.

4

Na dnie miski układamy umytą i porwaną sałatę, na niej układamy pokrojoną paprykę, następnie wykładamy ostudzone mięso mielone, na nim podsmażone pieczarki, kolejne warstwy to odsączone kukurydza i fasola.

5

Z jogurtu naturalnego i majonezu przygotowujemy sos, doprawiając do smaku suszonym mielonym czosnkiem, solą i pieprzem. Sos wylewamy równomiernie jako kolejną warstwę sałatki.

6

Na warstwę sosu ścieramy żółty ser, a na niego kruszymy nachos. Sałatkę dekorujemy układając nachos dookoła aby stworzyły koronę.

Składniki

Składniki
 ½ sałaty lodowej
 300 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
 80 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
 1 papryka
 300 g pieczarek
 1 cebula
 150 g kukurydzy z puszki
 150 g czerwonej fasoli z puszki
 150 g sera żółtego
 1 małe opakowanie nachos
 200 ml jogurtu naturalnego
 4 łyżki majonezu
 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki kolendry
 ½ łyżeczki kminku
 sól, pieprz
 olej rzepakowy

Wskazówki

Przygotowanie
1

Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: ostrą wędzoną paprykę, kminek, kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Podsmażamy na drugiej patelni razem z dodatkiem soli i pieprzu.

3

Paprykę pieczemy, obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.

4

Na dnie miski układamy umytą i porwaną sałatę, na niej układamy pokrojoną paprykę, następnie wykładamy ostudzone mięso mielone, na nim podsmażone pieczarki, kolejne warstwy to odsączone kukurydza i fasola.

5

Z jogurtu naturalnego i majonezu przygotowujemy sos, doprawiając do smaku suszonym mielonym czosnkiem, solą i pieprzem. Sos wylewamy równomiernie jako kolejną warstwę sałatki.

6

Na warstwę sosu ścieramy żółty ser, a na niego kruszymy nachos. Sałatkę dekorujemy układając nachos dookoła aby stworzyły koronę.

Król imprezy – sałatka warstwowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 komentarzy “Król imprezy – sałatka warstwowa”