Makaron z pesto z buraków i topinabura

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 15 min.

Składniki
 250 g makaronu
 3 małe młode buraczki
 kilka łodyg botwinki
 2 bulwy topinambura
 ½ korzenia świeżego chrzanu
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ¼ szklanki tartego parmezanu
 ½ limonki
 oliwa z oliwek
 sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
1

Buraki, topinambur oraz chrzan obieramy, skrapiamy sokiem z limonki i ścieramy na tarce.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej warzywną mieszankę, jeśli trzeba podlewamy niewielką ilością wody. Użyłam młodych buraków dlatego dość szybko zmiękły na patelni, w zimie buraki należy najpierw obgotować.

3

Liście botwinki drobno kroimy i dorzucamy do patelni.

4

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć gotujemy w niej makaron, a następnie odcedzamy i odstawiamy aby obciekł.

5

Do buraków dodajemy połowę uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika, całość blendujemy.

6

Dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

7

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, wystarczy tyle aby uzyskać pożądaną konsystencję.

8

Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Składniki

Składniki
 250 g makaronu
 3 małe młode buraczki
 kilka łodyg botwinki
 2 bulwy topinambura
 ½ korzenia świeżego chrzanu
 ½ szklanki pestek słonecznika
 ¼ szklanki tartego parmezanu
 ½ limonki
 oliwa z oliwek
 sól, świeżo mielony pieprz

Wskazówki

Przygotowanie
1

Buraki, topinambur oraz chrzan obieramy, skrapiamy sokiem z limonki i ścieramy na tarce.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej warzywną mieszankę, jeśli trzeba podlewamy niewielką ilością wody. Użyłam młodych buraków dlatego dość szybko zmiękły na patelni, w zimie buraki należy najpierw obgotować.

3

Liście botwinki drobno kroimy i dorzucamy do patelni.

4

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć gotujemy w niej makaron, a następnie odcedzamy i odstawiamy aby obciekł.

5

Do buraków dodajemy połowę uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika, całość blendujemy.

6

Dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

7

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, wystarczy tyle aby uzyskać pożądaną konsystencję.

8

Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane prażonymi pestkami słonecznika.

Makaron z pesto z buraków i topinabura

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *