Makaron z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 15 min.Czas gotowania45 min.Całkowity czas2 godz.

Składniki makaron
 ½ kg mąki
 8 jajek
Składniki sos
 300 ml śmietany 18%
 200 g pomidorków koktajlowych
 200 g szynki parmeńskiej
 2 ząbki czosnku
 75 g świeżej rukoli
 100 g sera mozzarella
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, pieprz

Przygotowanie makaronu
1

Zagniatamy ciasto z mąki i jajek, trzeba się trochę namęczyć aby je dobrze wyrobić ale efekt wart jest zachodu. Można oczywiście użyć gotowego ale serdecznie polecam przygotowanie domowego,

2

Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze (ja do tego celu użyłam maszynki do makaronu mojej mamy firmy Atlas). Następnie kroimy placki w długie paski.

3

Gotujemy tak przygotowany makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Ja ugotowałam tylko połowę, drugą ususzyłam.

RADA: Gdy sama robię makaron często przygotowuje większą porcję aby mieć zapas na przyszłość gdy nie będę miała czasu przygotowywać go od podstaw.

Przygotowanie sosu
4

Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w paski szynkę parmeńską z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

5

Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i jeszcze chwilę smażymy, zalewamy całość śmietaną.

6

W ostatnim etapie dodajemy do sosu startą mozzarellę oraz wypłukane i osuszone liście rukoli.

7

Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy sos z wcześniej ugotowanym makaronem.

Składniki

Składniki makaron
 ½ kg mąki
 8 jajek
Składniki sos
 300 ml śmietany 18%
 200 g pomidorków koktajlowych
 200 g szynki parmeńskiej
 2 ząbki czosnku
 75 g świeżej rukoli
 100 g sera mozzarella
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, pieprz

Wskazówki

Przygotowanie makaronu
1

Zagniatamy ciasto z mąki i jajek, trzeba się trochę namęczyć aby je dobrze wyrobić ale efekt wart jest zachodu. Można oczywiście użyć gotowego ale serdecznie polecam przygotowanie domowego,

2

Gdy ciasto będzie gotowe tniemy je na kawałki i rozwałkowujemy na prostokąty ok 10×20 cm najlepiej aby były jak najcieńsze (ja do tego celu użyłam maszynki do makaronu mojej mamy firmy Atlas). Następnie kroimy placki w długie paski.

3

Gotujemy tak przygotowany makaron w osolonej wodzie pilnując aby się nie posklejał. Ja ugotowałam tylko połowę, drugą ususzyłam.

RADA: Gdy sama robię makaron często przygotowuje większą porcję aby mieć zapas na przyszłość gdy nie będę miała czasu przygotowywać go od podstaw.

Przygotowanie sosu
4

Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w paski szynkę parmeńską z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

5

Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i jeszcze chwilę smażymy, zalewamy całość śmietaną.

6

W ostatnim etapie dodajemy do sosu startą mozzarellę oraz wypłukane i osuszone liście rukoli.

7

Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy sos z wcześniej ugotowanym makaronem.

Makaron z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarze “Makaron z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami”