Makowiec – lampartowiec

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz. 40 min.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz. 40 min.

Składniki jasne ciasto
 300 g mąki
 9 g suchych drożdży
 100 g cukru trzcinowego
 120 ml mleka
 1 jajko
 50 ml oleju
 szczypta soli
Składniki ciemne ciasto
 200 g mąki
 5 g suchych drożdży
 50 g cukru trzcinowego
 1 łyżka kakao
 60 ml mleka
 1 jajko
 25 ml oleju
 szczypta soli
Składniki masa makowa
 2 szklanki maku
 mleko do namoczenia
 3 białka
 ¾ szklanki cukru
 aromat migdałowy
 kandyzowana skórka pomarańczy
Pozostałe składniki
 1 tabliczka mlecznej czekolady
 posypka karmelowa
 olej kokosowy do wysmarowania blachy

Przygotowanie ciast
1

Oba ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Mąkę, drożdże i sól (w przypadku ciemnego ciasta również kakao) przesiewamy do miski.

2

Mleko podgrzewamy.

3

Jajka ubijamy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo olej oraz ciepłe ale nie gorące mleko.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej
5

Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru.

6

Ubijamy pianę z 3 białek, łączymy ją z makiem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy.

Złożenie ciasta
7

Wyrośnięte ciasta dzielimy na 5 równych części, jasne placki rozwałkowujemy i smarujemy masą makową, z kawałków ciemnego ciasta robimy cienkie wałeczki, które układamy wzdłuż dłuższej krawędzi . Sklejamy jasne ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi.

8

Blachę (keksówkę) smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej roladki jedna na drugiej.

9

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę, lub przykryć ciasto papierem do pieczenia aby się za mocno nie przypiekło.

10

Od razu po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy a gdy wystygnie polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy np. karmelową posypką.

Składniki

Składniki jasne ciasto
 300 g mąki
 9 g suchych drożdży
 100 g cukru trzcinowego
 120 ml mleka
 1 jajko
 50 ml oleju
 szczypta soli
Składniki ciemne ciasto
 200 g mąki
 5 g suchych drożdży
 50 g cukru trzcinowego
 1 łyżka kakao
 60 ml mleka
 1 jajko
 25 ml oleju
 szczypta soli
Składniki masa makowa
 2 szklanki maku
 mleko do namoczenia
 3 białka
 ¾ szklanki cukru
 aromat migdałowy
 kandyzowana skórka pomarańczy
Pozostałe składniki
 1 tabliczka mlecznej czekolady
 posypka karmelowa
 olej kokosowy do wysmarowania blachy

Wskazówki

Przygotowanie ciast
1

Oba ciasta przygotowujemy w ten sam sposób. Mąkę, drożdże i sól (w przypadku ciemnego ciasta również kakao) przesiewamy do miski.

2

Mleko podgrzewamy.

3

Jajka ubijamy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo olej oraz ciepłe ale nie gorące mleko.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej
5

Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru.

6

Ubijamy pianę z 3 białek, łączymy ją z makiem i dodajemy skórkę pomarańczową oraz aromat migdałowy.

Złożenie ciasta
7

Wyrośnięte ciasta dzielimy na 5 równych części, jasne placki rozwałkowujemy i smarujemy masą makową, z kawałków ciemnego ciasta robimy cienkie wałeczki, które układamy wzdłuż dłuższej krawędzi . Sklejamy jasne ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi.

8

Blachę (keksówkę) smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej roladki jedna na drugiej.

9

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut, pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę, lub przykryć ciasto papierem do pieczenia aby się za mocno nie przypiekło.

10

Od razu po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy a gdy wystygnie polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy np. karmelową posypką.

Makowiec – lampartowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *