Miękkie pierniczki

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania45 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas1 godz.

Składniki pierniczki
 350 g mąki pszennej
 3 łyżki stołowe przyprawy do piernika
 2 łyżeczki kakao
 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 100 g śmietany 18%
 1 jajko
 200 g cukru
 2 łyżki stołowe cukru pudru
 1 łyżka stołowa cynamonu
Składniki lukier
 1 ½ szklanki cukru pudru
 sok z połowy cytryny

Przygotowanie
1

Jajko ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę.

2

Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut.

3

Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego (z tej porcji ok 30 szt.), każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut.

4

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, energicznie je ze sobą ucierając aż do powstania jednolitej płynnej masy.

5

Pierniczki od razu po wyjęciu z pieca zanurzamy w lukrze i przekładamy na kratkę aby lukier obciekł i zastygł, a ciasteczka wystygły.

Składniki

Składniki pierniczki
 350 g mąki pszennej
 3 łyżki stołowe przyprawy do piernika
 2 łyżeczki kakao
 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
 100 g śmietany 18%
 1 jajko
 200 g cukru
 2 łyżki stołowe cukru pudru
 1 łyżka stołowa cynamonu
Składniki lukier
 1 ½ szklanki cukru pudru
 sok z połowy cytryny

Wskazówki

Przygotowanie
1

Jajko ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę.

2

Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut.

3

Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego (z tej porcji ok 30 szt.), każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut.

4

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, energicznie je ze sobą ucierając aż do powstania jednolitej płynnej masy.

5

Pierniczki od razu po wyjęciu z pieca zanurzamy w lukrze i przekładamy na kratkę aby lukier obciekł i zastygł, a ciasteczka wystygły.

Miękkie pierniczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *