Miodowe ciasto z pomarańczowym kremem z kaszy kukurydzianej

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania40 min.Czas gotowania2 godz.Całkowity czas2 godz. 40 min.

Składniki ciasto
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mąki kukurydzianej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 szklanka brązowego cukru
 2 całe jajka
 7 łyżek miodu
 60 g masła
Składniki krem
 1 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 ½ litra mleka
 ¼ soku ze świeżych pomarańczy
 ¾ szklanki miodu
 skóra otarta z 1 pomarańczy
Pozostałe składniki
 1 tabliczka czekolady
 1 pomarańcza

Przygotowanie ciasta
1

Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

2

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników.

3

Masło roztapiamy z miodem i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.

4

Cisto dzielimy na 10-12 części i każdą cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy koła o średnicy 22 cm.

5

Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy osobno w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut każdy. Aby przyśpieszyć proces pieczenia można piec placki na 2 blachach jednocześnie. Po upieczeniu placki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Przygotowanie kremu
6

Mleko łączymy z sokiem z pomarańczy oraz skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy, dodajemy miód oraz kaszę.

7

Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez 10-15 minut.

Złożenie ciasta
8

Placki przekładamy od razu ciepłą kaszą. Ciasto odstawiamy na noc do wystudzenia i skruszenia.

9

Przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz świeżą pomarańczą.

Składniki

Składniki ciasto
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka mąki kukurydzianej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli
 1 szklanka brązowego cukru
 2 całe jajka
 7 łyżek miodu
 60 g masła
Składniki krem
 1 ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
 ½ litra mleka
 ¼ soku ze świeżych pomarańczy
 ¾ szklanki miodu
 skóra otarta z 1 pomarańczy
Pozostałe składniki
 1 tabliczka czekolady
 1 pomarańcza

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

2

Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników.

3

Masło roztapiamy z miodem i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.

4

Cisto dzielimy na 10-12 części i każdą cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy koła o średnicy 22 cm.

5

Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy osobno w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut każdy. Aby przyśpieszyć proces pieczenia można piec placki na 2 blachach jednocześnie. Po upieczeniu placki przekładamy na kratkę do wystudzenia.

Przygotowanie kremu
6

Mleko łączymy z sokiem z pomarańczy oraz skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy, dodajemy miód oraz kaszę.

7

Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez 10-15 minut.

Złożenie ciasta
8

Placki przekładamy od razu ciepłą kaszą. Ciasto odstawiamy na noc do wystudzenia i skruszenia.

9

Przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz świeżą pomarańczą.

Miodowe ciasto z pomarańczowym kremem z kaszy kukurydzianej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 komentarzy “Miodowe ciasto z pomarańczowym kremem z kaszy kukurydzianej”