Mleczne muffiny w wafelkach

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania20 min.Czas gotowania25 min.Całkowity czas45 min.

Składniki
 3 jajka
 ½ szklanki cukru
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 ½ szklanki mleka
  szklanki mleka w proszku
  szklanki oleju
 2 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 80 g czekolady 70% kakao
 16 małych wafelków na lody

Przygotowanie
1

Jajka ubijamy z cukrem oraz esencją waniliową.

2

Następnie dodajemy mleko, olej oraz mleko w proszku i energicznie mieszamy.

3

Do masy przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Delikatnie mieszamy.

4

Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki lub siekamy i dodajemy do ciasta.

5

Tak przygotowaną masą wypełniamy wafelki do ok 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut w piecyku rozgrzanym do 175 stopni.

Składniki

Składniki
 3 jajka
 ½ szklanki cukru
 1 łyżeczka esencji waniliowej
 ½ szklanki mleka
  szklanki mleka w proszku
  szklanki oleju
 2 szklanki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 80 g czekolady 70% kakao
 16 małych wafelków na lody

Wskazówki

Przygotowanie
1

Jajka ubijamy z cukrem oraz esencją waniliową.

2

Następnie dodajemy mleko, olej oraz mleko w proszku i energicznie mieszamy.

3

Do masy przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Delikatnie mieszamy.

4

Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki lub siekamy i dodajemy do ciasta.

5

Tak przygotowaną masą wypełniamy wafelki do ok 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut w piecyku rozgrzanym do 175 stopni.

Mleczne muffiny w wafelkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 komentarzy “Mleczne muffiny w wafelkach”