Mrowisko

Kategoria, TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania15 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas45 min.

 200 g mąki
 2 jajka
 1 żółtko
 syrop z datkyli
 mak
 olej do smażenia

Przygotowanie
1

Z jajek i mąki zagniatamy ciasto.

2

Rozwałkowujemy je na podłużne placki z których wykrawamy trójkąty.

3

Rozgrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, przygotowane wcześniej trójkąty z obu stron na złoty kolor.

4

Wyjmujemy ostrożnie na papier aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

5

Układamy na paterze lub talerzu a następnie polewamy syropem daktylowym (w oryginalnym przepisie jest miód) i posypujemy makiem.

RADA: W cieście nie ma cukru więc tylko od Was zależy jak słodkie będą te chrupiące trójkąciki, możecie je również oprószyć jak tradycyjne faworki cukrem pudrem.

Składniki

 200 g mąki
 2 jajka
 1 żółtko
 syrop z datkyli
 mak
 olej do smażenia

Wskazówki

Przygotowanie
1

Z jajek i mąki zagniatamy ciasto.

2

Rozwałkowujemy je na podłużne placki z których wykrawamy trójkąty.

3

Rozgrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu, przygotowane wcześniej trójkąty z obu stron na złoty kolor.

4

Wyjmujemy ostrożnie na papier aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

5

Układamy na paterze lub talerzu a następnie polewamy syropem daktylowym (w oryginalnym przepisie jest miód) i posypujemy makiem.

RADA: W cieście nie ma cukru więc tylko od Was zależy jak słodkie będą te chrupiące trójkąciki, możecie je również oprószyć jak tradycyjne faworki cukrem pudrem.

Mrowisko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *