Mus z białej czekolady i kaszy manny z owocami

KategoriaTrudnośćPośredni

Czas przygotowania3 godz.Czas gotowania45 min.Całkowity czas3 godz. 45 min.

Składniki mus
 400 ml śmietany 30%
 500 g białej czekolady
 2 szklanki mleka
 5 łyżek kaszy manny
 laska wanilii
Pozostałe składniki
 1 kg truskawek
 4 łyżki syropu z czarnego bzu
 skórka otarta z połowy cytryny
 kilka listków mięty
 kilka listków szałwii

Przygotowanie
1

Mleko zagotować z laską wanilii. Gdy będzie wrzeć wsypać kaszę mannę, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

2

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo do kaszy dodawać rozpuszczoną czekoladę energicznie mieszając.

3

Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

4

Schłodzoną śmietankę ubić. Do schłodzonej manny z czekoladą dodawać po kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy mus odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

5

Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.

6

Dodać drobno posiekaną miętę i szałwię oraz otartą skórkę z cytryny, zalać syropem z kwiatów czarnego bzu.

7

Podawać w pucharkach na spodzie wykładając owoce a na wierzchu mus z białej czekolady i kaszy manny.

Składniki

Składniki mus
 400 ml śmietany 30%
 500 g białej czekolady
 2 szklanki mleka
 5 łyżek kaszy manny
 laska wanilii
Pozostałe składniki
 1 kg truskawek
 4 łyżki syropu z czarnego bzu
 skórka otarta z połowy cytryny
 kilka listków mięty
 kilka listków szałwii

Wskazówki

Przygotowanie
1

Mleko zagotować z laską wanilii. Gdy będzie wrzeć wsypać kaszę mannę, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając.

2

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo do kaszy dodawać rozpuszczoną czekoladę energicznie mieszając.

3

Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

4

Schłodzoną śmietankę ubić. Do schłodzonej manny z czekoladą dodawać po kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy mus odstawić do lodówki na min. 3 godziny.

5

Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki.

6

Dodać drobno posiekaną miętę i szałwię oraz otartą skórkę z cytryny, zalać syropem z kwiatów czarnego bzu.

7

Podawać w pucharkach na spodzie wykładając owoce a na wierzchu mus z białej czekolady i kaszy manny.

Mus z białej czekolady i kaszy manny z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *