Mus z białej czekolady w czekoladowych skorupkach

KategoriaTrudnośćPośredni

Czas przygotowania35 min.Czas gotowania15 min.Całkowity czas50 min.

Składniki mus
 200 ml śmietany 30 %
 150 g białej czekolady
 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki skorupki
 100 g czekolady mlecznej
 50 g czekolady gorzkiej
 otarta skórka z cytryny
 ulubione owoce do dekoracji i przełamania smaku
Dodatkowo
 6 balonów
 olej

Przygotowanie musu
1

Śmietankę podgrzewamy aby była gorąca ale uważamy żeby nie doprowadzić jej do wrzenia.

2

Dodajemy do niej posiekaną białą czekoladę i czekamy aż się rozpuści, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zupełnego wystudzenia do lodówki na ok 12 godzin.

Przygotowanie czekoladowych skorupek
3

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż wystygnie i stanie się gęstsza.

4

Balony myjemy i osuszamy a następnie nadmuchujemy, natłuszczamy i zanurzamy z czekoladzie.

5

Układamy ja na folii aluminiowej i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Złożenie deseru
6

Następnego dnia ubijamy śmietankę na puszystą masę i wypełniamy nią powstałe z ciemnych czekolad skorupki.

7

Dekorujemy owocami i otartą skórką z cytryny, podajemy na zimno.

Składniki

Składniki mus
 200 ml śmietany 30 %
 150 g białej czekolady
 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki skorupki
 100 g czekolady mlecznej
 50 g czekolady gorzkiej
 otarta skórka z cytryny
 ulubione owoce do dekoracji i przełamania smaku
Dodatkowo
 6 balonów
 olej

Wskazówki

Przygotowanie musu
1

Śmietankę podgrzewamy aby była gorąca ale uważamy żeby nie doprowadzić jej do wrzenia.

2

Dodajemy do niej posiekaną białą czekoladę i czekamy aż się rozpuści, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zupełnego wystudzenia do lodówki na ok 12 godzin.

Przygotowanie czekoladowych skorupek
3

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż wystygnie i stanie się gęstsza.

4

Balony myjemy i osuszamy a następnie nadmuchujemy, natłuszczamy i zanurzamy z czekoladzie.

5

Układamy ja na folii aluminiowej i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Złożenie deseru
6

Następnego dnia ubijamy śmietankę na puszystą masę i wypełniamy nią powstałe z ciemnych czekolad skorupki.

7

Dekorujemy owocami i otartą skórką z cytryny, podajemy na zimno.

Mus z białej czekolady w czekoladowych skorupkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *