Naleśniki jaglane z rukolą i serem

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki naleśniki
 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
 ½ szklanki mąki kukurydzianej
 80 g rukoli
 2 jajka od kur zielononóżek
 1 szklanka mleka
 1 szklanka wody gazowanej
 sól, pieprz
 olej rzepakowy do smażenia
Składniki sos serowy
 50 g sera gorgonzola
 30 g sera feta
 30 g sera brie
 100 ml mleka
 50 ml śmietanki 30%
 biały pieprz, gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
 świeża rukola
 2 jajka od kur zielononóżek
 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie naleśników
1

Kaszę należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie odsączoną z wody kaszę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100-120 stopni z termmobiegiem, mieszając co jakiś czas pozostawiamy do czasu całkowitego jej wyschnięcia.

RADA: Można użyć również gotowej mąki jaglanej - do kupienia w większości sklepów.

2

Ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę.

3

Rukolę blendujemy na jednolitą masę.

4

Łączymy w misce mąkę kukurydzianą z jaglaną oraz szczyptą soli i pieprzu.

5

Dolewamy mleko, wodę gazowaną, jajka oraz rukolę i miksujemy.

6

Nagrzewamy patelnię, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto porcjami i smażymy naleśniki.

Przygotowanie sosów
7

Ścieramy na tarce parmezan a pozostałe sery kroimy w drobną kostkę.

8

W rondelku podgrzewamy mleko oraz śmietankę i dodajemy do nich wszystkie sery. Cały czas mieszając podgrzewamy aż sery się roztopią.

9

Sos doprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawanie naleśników
10

Naleśniki smarujemy sosem i składamy w trójkąty.

11

Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą sosu.

12

Zapiekamy w piecyku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.

13

OPCJONALNIE: Ja lubię podawać naleśniki na ciepło z jajkiem w koszulce i świeżymi liśćmi rukoli. Rozlewające się żółtko idealnie dopełnia smak potrawy.

Wodę gotujemy w garnku z dodatkiem soli i octu. Gdy woda wrze łyżką robimy w garnku wirek i wybijamy jajko na gotującą wodę. Gotujemy jajko przez 1,5 minuty, a następnie wyjmujemy cedzakiem na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru wody.

Składniki

Składniki naleśniki
 1 ½ szklanki kaszy jaglanej
 ½ szklanki mąki kukurydzianej
 80 g rukoli
 2 jajka od kur zielononóżek
 1 szklanka mleka
 1 szklanka wody gazowanej
 sól, pieprz
 olej rzepakowy do smażenia
Składniki sos serowy
 50 g sera gorgonzola
 30 g sera feta
 30 g sera brie
 100 ml mleka
 50 ml śmietanki 30%
 biały pieprz, gałka muszkatołowa
Pozostałe składniki:
 świeża rukola
 2 jajka od kur zielononóżek
 1 łyżka octu winnego

Wskazówki

Przygotowanie naleśników
1

Kaszę należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie odsączoną z wody kaszę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100-120 stopni z termmobiegiem, mieszając co jakiś czas pozostawiamy do czasu całkowitego jej wyschnięcia.

RADA: Można użyć również gotowej mąki jaglanej - do kupienia w większości sklepów.

2

Ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę.

3

Rukolę blendujemy na jednolitą masę.

4

Łączymy w misce mąkę kukurydzianą z jaglaną oraz szczyptą soli i pieprzu.

5

Dolewamy mleko, wodę gazowaną, jajka oraz rukolę i miksujemy.

6

Nagrzewamy patelnię, smarujemy cienką warstwą oleju, nalewamy ciasto porcjami i smażymy naleśniki.

Przygotowanie sosów
7

Ścieramy na tarce parmezan a pozostałe sery kroimy w drobną kostkę.

8

W rondelku podgrzewamy mleko oraz śmietankę i dodajemy do nich wszystkie sery. Cały czas mieszając podgrzewamy aż sery się roztopią.

9

Sos doprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawanie naleśników
10

Naleśniki smarujemy sosem i składamy w trójkąty.

11

Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą sosu.

12

Zapiekamy w piecyku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.

13

OPCJONALNIE: Ja lubię podawać naleśniki na ciepło z jajkiem w koszulce i świeżymi liśćmi rukoli. Rozlewające się żółtko idealnie dopełnia smak potrawy.

Wodę gotujemy w garnku z dodatkiem soli i octu. Gdy woda wrze łyżką robimy w garnku wirek i wybijamy jajko na gotującą wodę. Gotujemy jajko przez 1,5 minuty, a następnie wyjmujemy cedzakiem na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru wody.

Naleśniki jaglane z rukolą i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *