Pierniczki w formie pieczonych mini donatów

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki ciastka
 2 szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich
 ¾ szklanki płynnego miodu
 ½ kostki masła
 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
 3 łyżeczki przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 szczypta soli
Składniki dekoracja
 1 szklanka cukru pudru
 kilka łyżek gorącej wody
 zielony barwnik spożywczy
 kolorowe pisaki
 cukrowe dekoracje

Przygotowanie
1

Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek, sodę i sól.

2

Dodajemy do nich zmielone orzechy ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu. Odstawiamy do przestudzenia.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy do ich połączenia aż powstanie jednolite ciasto.

5

Ręce zwilżamy wodą i formujemy z ciasta rulon który tniemy na ok 30 części. Sklejamy końce kawałków ciasta aby powstały oponki, przekładamy do silikonowej formy do wypieku donatów.

RADA: Można powstałe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ale wtedy pierniczki mogą nie wyjść idealnie okrągłe, lub formować z ciasta niewielkie kulki.

6

Pierniczki pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Ciastka po upieczeniu studzimy na metalowej kratce.

7

Dekorujemy ciastka lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i barwnika a następnie ozdabiamy wg. uznania. Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez miesiąc a więc można je upiec wcześniej.

Składniki

Składniki ciastka
 2 szklanki mąki pszennej
 ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich
 ¾ szklanki płynnego miodu
 ½ kostki masła
 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
 3 łyżeczki przyprawy do piernika
 1 łyżka kakao
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 szczypta soli
Składniki dekoracja
 1 szklanka cukru pudru
 kilka łyżek gorącej wody
 zielony barwnik spożywczy
 kolorowe pisaki
 cukrowe dekoracje

Wskazówki

Przygotowanie
1

Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek, sodę i sól.

2

Dodajemy do nich zmielone orzechy ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu. Odstawiamy do przestudzenia.

4

Przelewamy mokre składniki do suchych i wyrabiamy do ich połączenia aż powstanie jednolite ciasto.

5

Ręce zwilżamy wodą i formujemy z ciasta rulon który tniemy na ok 30 części. Sklejamy końce kawałków ciasta aby powstały oponki, przekładamy do silikonowej formy do wypieku donatów.

RADA: Można powstałe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ale wtedy pierniczki mogą nie wyjść idealnie okrągłe, lub formować z ciasta niewielkie kulki.

6

Pierniczki pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Ciastka po upieczeniu studzimy na metalowej kratce.

7

Dekorujemy ciastka lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i barwnika a następnie ozdabiamy wg. uznania. Pierniczki należy przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez miesiąc a więc można je upiec wcześniej.

Pierniczki w formie pieczonych mini donatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy “Pierniczki w formie pieczonych mini donatów”