Pierogi ruskie

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz.

Składniki ciasto
 450 g mąki pszennej
 325 ml gorącej wody
 2 łyżki stołowe oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 350 g białego sera
 450 g ziemniaków
 1 cebula
 100 g wędzonego boczku
 2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę przesiewamy z solą na stolnice. Powoli wlewamy wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto rękami na gładką masę.

2

Następnie odstawiamy ciasto przykrywając je miseczką aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ugniatamy.

4

Cebulkę posiekaną w kostkę podsmażamy na patelni z pokrojonym boczkiem. Odlewamy nadmiar tłuszczu.

5

Do ziemniaków dodajemy rozdrobniony twaróg oraz cebulkę z boczkiem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie pierogów
6

Cisto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy kółka na środku każdego układamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstały pierogi. Ja zlepiam dodatkowo oba rogi każdego pieroga dzięki czemu mają trochę inny kształt.

7

Pierogi gotujemy na wrzącej osolonej wodzie przez ok 3-5 minut do momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

8

Ja podaje ciepłe pierogi z podsmażonym z cebulką boczkiem i odrobiną rukoli.

Składniki

Składniki ciasto
 450 g mąki pszennej
 325 ml gorącej wody
 2 łyżki stołowe oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 350 g białego sera
 450 g ziemniaków
 1 cebula
 100 g wędzonego boczku
 2 łyżeczki soli
 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę przesiewamy z solą na stolnice. Powoli wlewamy wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i wyrabiamy ciasto rękami na gładką masę.

2

Następnie odstawiamy ciasto przykrywając je miseczką aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ugniatamy.

4

Cebulkę posiekaną w kostkę podsmażamy na patelni z pokrojonym boczkiem. Odlewamy nadmiar tłuszczu.

5

Do ziemniaków dodajemy rozdrobniony twaróg oraz cebulkę z boczkiem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie pierogów
6

Cisto rozwałkowujemy, kubkiem wycinamy kółka na środku każdego układamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstały pierogi. Ja zlepiam dodatkowo oba rogi każdego pieroga dzięki czemu mają trochę inny kształt.

7

Pierogi gotujemy na wrzącej osolonej wodzie przez ok 3-5 minut do momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

8

Ja podaje ciepłe pierogi z podsmażonym z cebulką boczkiem i odrobiną rukoli.

Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *