
Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).
Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Pierś gęsi oprószamy solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy z kości i skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.
Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy ta zmięknie dodajemy do niej rozdrobnione mięso.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pastą curry. Gdy będzie taka potrzeba dolewamy odrobinę bulionu aby farsz nie był za suchy.
Ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na nim farsz w kilkucentymetrowych odstępach a następnie przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem ciasta i dociskamy dookoła aby zlepić brzegi. Za pomocą foremki wykrawamy pierożki (u mnie serduszka)
Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.
Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni najlepiej na tłuszczu który pozostał z pieczenia gęsi.
Składniki
Wskazówki
Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).
Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Pierś gęsi oprószamy solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy z kości i skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.
Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy ta zmięknie dodajemy do niej rozdrobnione mięso.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pastą curry. Gdy będzie taka potrzeba dolewamy odrobinę bulionu aby farsz nie był za suchy.
Ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na nim farsz w kilkucentymetrowych odstępach a następnie przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem ciasta i dociskamy dookoła aby zlepić brzegi. Za pomocą foremki wykrawamy pierożki (u mnie serduszka)
Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.
Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni najlepiej na tłuszczu który pozostał z pieczenia gęsi.
Komentarz do “Pierogi z gęsiną i dynią”
Ale super połączenie