Pierogi z gęsiną i dynią

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz.

Ciasto
 600 g mąki
 75 ml Oleju Wielkopolskiego
 250 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 ½ łyżeczki soli
Farsz
 1 pierś z gęsi
 ¼ mniejszej dyni
 1 mała czerwona cebula
 czosnek
 tymianek
 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry
 sól, pieprz
 bulion (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Pierś gęsi oprószamy solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni.

4

Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy z kości i skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.

5

Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy ta zmięknie dodajemy do niej rozdrobnione mięso.

6

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pastą curry. Gdy będzie taka potrzeba dolewamy odrobinę bulionu aby farsz nie był za suchy.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na nim farsz w kilkucentymetrowych odstępach a następnie przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem ciasta i dociskamy dookoła aby zlepić brzegi. Za pomocą foremki wykrawamy pierożki (u mnie serduszka)

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni najlepiej na tłuszczu który pozostał z pieczenia gęsi.

Składniki

Ciasto
 600 g mąki
 75 ml Oleju Wielkopolskiego
 250 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 ½ łyżeczki soli
Farsz
 1 pierś z gęsi
 ¼ mniejszej dyni
 1 mała czerwona cebula
 czosnek
 tymianek
 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry
 sól, pieprz
 bulion (opcjonalnie)

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Pierś gęsi oprószamy solą i pieprzem oraz suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy przez 60 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni.

4

Po upieczeniu mięso odstawiamy do wystygnięcia a następnie obieramy z kości i skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy.

5

Cebulę szklimy na oleju a następnie dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę dynię. Gdy ta zmięknie dodajemy do niej rozdrobnione mięso.

6

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pastą curry. Gdy będzie taka potrzeba dolewamy odrobinę bulionu aby farsz nie był za suchy.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy rozkładamy na nim farsz w kilkucentymetrowych odstępach a następnie przykrywamy drugim rozwałkowanym plackiem ciasta i dociskamy dookoła aby zlepić brzegi. Za pomocą foremki wykrawamy pierożki (u mnie serduszka)

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni najlepiej na tłuszczu który pozostał z pieczenia gęsi.

Pierogi z gęsiną i dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pierogi z gęsiną i dynią”