Pierogi z mięsem i pieczarkami

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz.

Składniki ciasto
 1 ¼ kg mąki
 150 ml oleju
 500 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 1 łyżeczka soli
Składniki farsz
 1 kg karkówki
 ½ kg pachwiny wieprzowej
 2 marchewki
 1 pietruszka
 ½ kg pieczarek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 liść laurowy
 rozmaryn
 sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

W garnku gotujemy karkówkę oraz pachwinę wieprzową z dodatkiem marchewki, pietruszki, liścia laurowego i rozmarynu. Przyprawiamy solą i pieprzem,

4

Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystudzenia a następnie mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami.

5

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki smażymy wszystko na niewielkiej ilości oleju.

6

Łączymy zmielone mięso z pieczarkami, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub tak jak u mnie kubka wykrawamy kółka, na środku każdego nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni. W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości wykrawanych kółek, mi z podanej porcji wyszły 84 szt.

Składniki

Składniki ciasto
 1 ¼ kg mąki
 150 ml oleju
 500 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 1 łyżeczka soli
Składniki farsz
 1 kg karkówki
 ½ kg pachwiny wieprzowej
 2 marchewki
 1 pietruszka
 ½ kg pieczarek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 liść laurowy
 rozmaryn
 sól i pieprz do smaku

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

W garnku gotujemy karkówkę oraz pachwinę wieprzową z dodatkiem marchewki, pietruszki, liścia laurowego i rozmarynu. Przyprawiamy solą i pieprzem,

4

Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystudzenia a następnie mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami.

5

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki smażymy wszystko na niewielkiej ilości oleju.

6

Łączymy zmielone mięso z pieczarkami, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub tak jak u mnie kubka wykrawamy kółka, na środku każdego nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło - my najbardziej lubimy zezłocone na patelni. W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości wykrawanych kółek, mi z podanej porcji wyszły 84 szt.

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze “Pierogi z mięsem i pieczarkami”