Pierogi z pieczarkami i camembertem

Kategoria, ,

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz. 30 min.

Składniki ciasto
 750 g mąki pszennej
 300 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 90 ml oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 ½ kg pieczarek
 1 szalotka
 ½ szt. pora
 ½ pęczka natki pietruszki
 200 g serka camembert
 świeżo mielony marynowany zielony pieprz
 sól

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Szalotkę siekamy w kostkę a pora w paseczki i podsmażany na oleju aż nieco się zarumienią.

4

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cebuli i pora, dusimy wszystko razem aż grzyby zmiękną a cały wypuszczony przez nie płyn odparuje. Doprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem oraz solą i odstawiamy do wystudzenia.

5

Camembert kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanie pierogów
6

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okrągłe placuszki nakładamy na nie farsz i przykrywamy drugim plackiem ciasta, następnie zawijamy brzegi dookoła.

7

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

8

Podajemy ciepłe skropione roztopionym masłem i oprószone natką pietruszki.

Składniki

Składniki ciasto
 750 g mąki pszennej
 300 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 90 ml oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 ½ kg pieczarek
 1 szalotka
 ½ szt. pora
 ½ pęczka natki pietruszki
 200 g serka camembert
 świeżo mielony marynowany zielony pieprz
 sól

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Szalotkę siekamy w kostkę a pora w paseczki i podsmażany na oleju aż nieco się zarumienią.

4

Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do cebuli i pora, dusimy wszystko razem aż grzyby zmiękną a cały wypuszczony przez nie płyn odparuje. Doprawiamy świeżo mielonym zielonym pieprzem oraz solą i odstawiamy do wystudzenia.

5

Camembert kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanie pierogów
6

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okrągłe placuszki nakładamy na nie farsz i przykrywamy drugim plackiem ciasta, następnie zawijamy brzegi dookoła.

7

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

8

Podajemy ciepłe skropione roztopionym masłem i oprószone natką pietruszki.

Pierogi z pieczarkami i camembertem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *