Pierogi z soczewicą, twarogiem wędzonym i pomidorami

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania1 godz.Całkowity czas2 godz.

Składniki ciasto
 750 g mąki pszennej
 300 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 90 ml oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy
 80 ml przecieru pomidorowego
 200 g wędzonego twarogu
 1 cebula
 100 g suszonych pomidorów w oleju
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
 sól

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Soczewicę gotujemy w wodzie (ok 2 szklanki) z dodatkiem przecieru pomidorowego (u mnie domowy) do czasu aż będzie miękka.

RADA: Gdy soczewica wchłonie cały płyn najlepiej pozostawić ją pod przykryciem żeby spokojnie doszła, w przeciwnym razie należy ją mieszać aby nie przywarła do dna garnka.

4

Posiekaną cebulę oraz suszone pomidory szklimy na oleju z pomidorów.

5

Do wystudzonej soczewicy dodajemy rozdrobniony twaróg oraz przesmażoną cebulę z pomidorami, wszystko razem łączymy.

6

Doprawiamy do smaku solą, ostrą wędzoną papryką oraz mieszanką przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub tak jak u mnie kubka wykrawamy kółka, na środku każdego nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło, skroplone dobrą oliwą i oprószone ulubionymi przyprawami.

Inspiracją do wyboru tego połączenia smaków w nieziemskim farszu był przepis, który możecie znaleźć na kolorowyprzepisownik.pl - oczywiście wprowadziłam kilka moich modyfikacji.

Składniki

Składniki ciasto
 750 g mąki pszennej
 300 ml zagotowanej i odrobinę przestudzonej wody
 90 ml oleju
 ½ łyżeczki soli
Składniki farsz
 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy
 80 ml przecieru pomidorowego
 200 g wędzonego twarogu
 1 cebula
 100 g suszonych pomidorów w oleju
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
 sól

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę łączymy z solą i olejem, po trochu dodajemy bardzo gorąca wodę, cały czas wyrabiając ciasto (uważamy aby się nie poparzyć).

2

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu
3

Soczewicę gotujemy w wodzie (ok 2 szklanki) z dodatkiem przecieru pomidorowego (u mnie domowy) do czasu aż będzie miękka.

RADA: Gdy soczewica wchłonie cały płyn najlepiej pozostawić ją pod przykryciem żeby spokojnie doszła, w przeciwnym razie należy ją mieszać aby nie przywarła do dna garnka.

4

Posiekaną cebulę oraz suszone pomidory szklimy na oleju z pomidorów.

5

Do wystudzonej soczewicy dodajemy rozdrobniony twaróg oraz przesmażoną cebulę z pomidorami, wszystko razem łączymy.

6

Doprawiamy do smaku solą, ostrą wędzoną papryką oraz mieszanką przypraw suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Przygotowanie pierogów
7

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki lub tak jak u mnie kubka wykrawamy kółka, na środku każdego nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

8

Gotujemy w osolonej wodzie przez ok 3-5 minut od momentu aż wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerze rozkładając je pojedynczo aż obciekną aby się nie posklejały.

9

Podajemy na ciepło, skroplone dobrą oliwą i oprószone ulubionymi przyprawami.

Inspiracją do wyboru tego połączenia smaków w nieziemskim farszu był przepis, który możecie znaleźć na kolorowyprzepisownik.pl - oczywiście wprowadziłam kilka moich modyfikacji.

Pierogi z soczewicą, twarogiem wędzonym i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *