Pizza z patelni w greckim stylu

Kategoria, TrudnośćPośredni

Czas przygotowania20 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas50 min.

Składniki ciasto
 1 ½ szklanki mąki
 ½ szklanki letniej wody
 szczypta proszku do pieczenia
 1 łyżka oliwy
 szczypta soli
Składniki sos
 150 g szpinaku
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka oliwy
Pozostałe składniki
 200 g drobiowego mięsa mielonego
 ½ łyżeczki mielonego czosnku
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 ½ łyżeczki ostrej papryki
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 ½ łyżeczki ziaren kolendry
 sól, pieprz
 100 g żółtego sera
 100 g sera typu śródziemnomorskiego
 ½ czerwonej papryki
 12 szt. dużych zielonych oliwek bez pestek

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Przygotowanie sosu
2

Szpinak myjemy i blendujemy z dodatkiem czosnku oraz oliwy.

Przygotowanie dodatków
3

Mięso wyrabiamy z dodatkiem przypraw formujemy kotleciki a la kofty i opiekamy na patelni grillowej.

4

Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w słupki, oliwki kroimy w plasterki.

Przygotowanie pizzy
5

Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm.

6

Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos szpinakowy, posypujemy serem żółtym i układamy dodatki.

7

Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni.

Składniki

Składniki ciasto
 1 ½ szklanki mąki
 ½ szklanki letniej wody
 szczypta proszku do pieczenia
 1 łyżka oliwy
 szczypta soli
Składniki sos
 150 g szpinaku
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka oliwy
Pozostałe składniki
 200 g drobiowego mięsa mielonego
 ½ łyżeczki mielonego czosnku
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 ½ łyżeczki ostrej papryki
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 ½ łyżeczki ziaren kolendry
 sól, pieprz
 100 g żółtego sera
 100 g sera typu śródziemnomorskiego
 ½ czerwonej papryki
 12 szt. dużych zielonych oliwek bez pestek

Wskazówki

Przygotowanie ciasta
1

Mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Przygotowanie sosu
2

Szpinak myjemy i blendujemy z dodatkiem czosnku oraz oliwy.

Przygotowanie dodatków
3

Mięso wyrabiamy z dodatkiem przypraw formujemy kotleciki a la kofty i opiekamy na patelni grillowej.

4

Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w słupki, oliwki kroimy w plasterki.

Przygotowanie pizzy
5

Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm.

6

Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos szpinakowy, posypujemy serem żółtym i układamy dodatki.

7

Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni.

Pizza z patelni w greckim stylu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *