Placki z kaszy gryczanej, ziemniaków i wędzonego twarogu

Kategoria, , TrudnośćPoczątkujący

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania30 min.Całkowity czas1 godz.

Składniki placki
 400 g ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
 350 g wędzonego twarogu solankowego
 600 g ugotowanych ziemniaków
 2 dymki
 1 łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej
 ½ łyżeczki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
 sól wędzona do smaku
 2 jajka
 bułka tarta
 mąka kukurydziana
 olej rzepakowy do smażenia
Pozostałe składniki
 boczek
 szczypiorek

Przygotowanie
1

Cebulki siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju z odrobiną soli aż się zeszklą.

2

Ziemianki po odcedzeniu przeciskamy przez praskę i łączymy z u gotowaną i odcedzoną kaszą gryczaną.

3

Odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, podsmażoną cebulę, posiekany marynowany zielony pieprz oraz jedno jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku.

4

Z masy formujemy kotlety które maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszaninie bułki tartej oraz mąki kukurydzianej.

5

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony.

6

Podajemy okraszone skwarkami z boczku oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Składniki

Składniki placki
 400 g ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
 350 g wędzonego twarogu solankowego
 600 g ugotowanych ziemniaków
 2 dymki
 1 łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej
 ½ łyżeczki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
 sól wędzona do smaku
 2 jajka
 bułka tarta
 mąka kukurydziana
 olej rzepakowy do smażenia
Pozostałe składniki
 boczek
 szczypiorek

Wskazówki

Przygotowanie
1

Cebulki siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju z odrobiną soli aż się zeszklą.

2

Ziemianki po odcedzeniu przeciskamy przez praskę i łączymy z u gotowaną i odcedzoną kaszą gryczaną.

3

Odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, podsmażoną cebulę, posiekany marynowany zielony pieprz oraz jedno jajko. Dokładnie mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową i solą do smaku.

4

Z masy formujemy kotlety które maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszaninie bułki tartej oraz mąki kukurydzianej.

5

Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z każdej strony.

6

Podajemy okraszone skwarkami z boczku oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Placki z kaszy gryczanej, ziemniaków i wędzonego twarogu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *