Pulpety jaglane w sosie z pieczonej papryki i pomidorów

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania30 min.Czas gotowania45 min.Całkowity czas1 godz. 15 min.

Składniki
 500 g mięsa mielonego z indyka
  szklanki kaszy jaglanej
 1 cebula
 1 jajko
 ½ szklanki mąki kukurydzianej
 sól, pieprz, cukier, słodka wędzona papryka, suszone pomidory
 2 czerwone papryki
 2 pomidory
 olej
 świeża natka pietruszki

Przygotowanie
1

Paprykę oraz pomidory pieczemy i obieramy ze skórki.

2

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, gdy zmięknie odstawiamy do wystudzenia.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 2/3 szklanki kaszy 1 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 1/2 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

3

Mięso wyrabiamy z posiekaną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulą, kaszą jaglaną, jajkiem oraz solą, pieprzem i papryką.

4

Formujemy z mięsa pulpety, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

5

Paprykę oraz pomidory siekamy w kostkę i smażymy na oleju . Doprawiamy do smaku cukrem, solą, papryką oraz suszonymi pomidorami.

6

Do tak przygotowanego sosu dodajemy pulpety. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Składniki

Składniki
 500 g mięsa mielonego z indyka
  szklanki kaszy jaglanej
 1 cebula
 1 jajko
 ½ szklanki mąki kukurydzianej
 sól, pieprz, cukier, słodka wędzona papryka, suszone pomidory
 2 czerwone papryki
 2 pomidory
 olej
 świeża natka pietruszki

Wskazówki

Przygotowanie
1

Paprykę oraz pomidory pieczemy i obieramy ze skórki.

2

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, gdy zmięknie odstawiamy do wystudzenia.

RADA: Kaszę przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać pod zimną wodą a następnie przelać wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w proporcji 2/3 szklanki kaszy 1 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli i 1 1/2 łyżka oleju. Gotujemy ją ok 15 minut na małym ogniu, a podczas gotowania nie mieszamy aby po ugotowaniu była sypka.

3

Mięso wyrabiamy z posiekaną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulą, kaszą jaglaną, jajkiem oraz solą, pieprzem i papryką.

4

Formujemy z mięsa pulpety, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

5

Paprykę oraz pomidory siekamy w kostkę i smażymy na oleju . Doprawiamy do smaku cukrem, solą, papryką oraz suszonymi pomidorami.

6

Do tak przygotowanego sosu dodajemy pulpety. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

Pulpety jaglane w sosie z pieczonej papryki i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *