Sakiewki z kaszą gryczaną i wątróbką

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Czas przygotowania1 godz.Czas gotowania40 min.Całkowity czas1 godz. 40 min.

Składniki ciasto
 ¾ kg mąki pszennej
 10 g drożdży instant
 1 szklanka ciepłej wody
 ½ szklanki ciepłego mleka
 ¾ szklanki oleju
 2 łyżeczki cukru
 1 łyżka soli
Składniki farsz
 200 gram prażonej kaszy gryczanej
 2 szklanki bulionu drobiowego
 1 cebula
 ½ kg wątróbki drobiowej
 1 mała zielona papryczka chilli
 pęczek świeżych ziół (bazylia, oregano, pietruszka)
 ½ łyżeczki mielonego czosnku
 2 łyżeczki musztardy dijon
 2 czubate łyżki tartego parmezanu
 sól, pieprz
 olej do smażenia
Pozostałe składanki:
 jako do posmarowania

Przygotowanie
1

Do miski wysypujemy mąkę z dodatkiem drożdży, cukru oraz soli.

2

W drugiej misce łączymy wodę, mleko oraz olej.

3

Do suchych składników dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto przez ok 12 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 40 minut.

Przygotowanie farszu
4

Na patelni rozgrzewamy olej na którym przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę.

5

Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę przesmażamy i podlewamy bulionem, gotujemy kaszę podlewając co jakiś czas bulionem gdy ten odparuje.

6

Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę wątróbkę z dodatkiem posiekanych ziół i przypraw.

7

Pod koniec smażenia dodajemy do kaszy wątróbkę, doprawiamy musztardą oraz tartym parmezanem.

Przygotowanie sakiewek
8

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i dzielimy na placki.

9

Każdy z nich rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy łyżkę farszu. Zlepiamy najpierw rogi ciasta a następnie wzdłuż powstałych brzegów.

10

Powstałe sakiewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem.

11

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut.

Składniki

Składniki ciasto
 ¾ kg mąki pszennej
 10 g drożdży instant
 1 szklanka ciepłej wody
 ½ szklanki ciepłego mleka
 ¾ szklanki oleju
 2 łyżeczki cukru
 1 łyżka soli
Składniki farsz
 200 gram prażonej kaszy gryczanej
 2 szklanki bulionu drobiowego
 1 cebula
 ½ kg wątróbki drobiowej
 1 mała zielona papryczka chilli
 pęczek świeżych ziół (bazylia, oregano, pietruszka)
 ½ łyżeczki mielonego czosnku
 2 łyżeczki musztardy dijon
 2 czubate łyżki tartego parmezanu
 sól, pieprz
 olej do smażenia
Pozostałe składanki:
 jako do posmarowania

Wskazówki

Przygotowanie
1

Do miski wysypujemy mąkę z dodatkiem drożdży, cukru oraz soli.

2

W drugiej misce łączymy wodę, mleko oraz olej.

3

Do suchych składników dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto przez ok 12 minut. Następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 40 minut.

Przygotowanie farszu
4

Na patelni rozgrzewamy olej na którym przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę.

5

Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy kaszę gryczaną, chwilę przesmażamy i podlewamy bulionem, gotujemy kaszę podlewając co jakiś czas bulionem gdy ten odparuje.

6

Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę wątróbkę z dodatkiem posiekanych ziół i przypraw.

7

Pod koniec smażenia dodajemy do kaszy wątróbkę, doprawiamy musztardą oraz tartym parmezanem.

Przygotowanie sakiewek
8

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko wyrabiamy i dzielimy na placki.

9

Każdy z nich rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty, na środku każdego układamy łyżkę farszu. Zlepiamy najpierw rogi ciasta a następnie wzdłuż powstałych brzegów.

10

Powstałe sakiewki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem.

11

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut.

Sakiewki z kaszą gryczaną i wątróbką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *