Sałatka ze świeżej brukselki z pieczonym burakiem i łopatką wołową

TrudnośćPośredni

Czas przygotowania20 min.Czas gotowania6 godz. 40 min.Całkowity czas7 godz.

Składniki rwana wołowina
 1,2 kg łopatki wieprzowej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżka soli
 2 łyżki słodkiej papryki
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki mielonej kolendry
 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Składniki sałatka
 300 g brukselki
 2 pieczone buraki
Składniki dresing
 sok z połowy cytryny
 2 łyżki miodu
 1 łyżka musztardy sarepskiej
 ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 szczypta soli
 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie wołowiny
1

Olej łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy uprzednio umyte i osuszone mięso.

2

Przekładamy mięso do pojemnika, następnie przykrywamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum całą noc (im dłużej tym lepiej).

3

Kolejnego dnia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu przez ok 4 godzin. Po tym czasie zdejmujemy wierzchnią pokrywę naczynia i podwyższamy temperaturę do 120 stopni, tak mięso pieczemy jeszcze przez około godzinę.

4

Upieczone mięso wyjmujemy z piecyka i pozostawiamy na 30 minut. Przed podaniem mięso dzielimy na kawałki za pomocą 2 widelców.

Przygotowanie pozostałych składników
5

Dokładnie umytą brukselkę oddzielamy listek po listku. Upieczone buraki ścieramy na grubych oczkach tarki.

RADA: Buraka pieczemy w folii aluminiowej z niewielką ilością oleju w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut. Aby przyspieszyć proces można pokroić go w mniejsze kawałki.

Przygotowanie dresingu
6

Wyciskamy sok z cytryny w którym rozpuszczamy miód, dodajemy musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i za pomocą trzepaczki energicznie łączymy składniki.

Przygotowanie sałatki
7

Na półmisku układamy liście brukselki, na nich startego buraka oraz porwaną wołowinę, całość skrapiamy miodowo-musztardowym dresingiem.

Składniki

Składniki rwana wołowina
 1,2 kg łopatki wieprzowej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 1 łyżka soli
 2 łyżki słodkiej papryki
 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
 ½ łyżeczki mielonej kolendry
 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Składniki sałatka
 300 g brukselki
 2 pieczone buraki
Składniki dresing
 sok z połowy cytryny
 2 łyżki miodu
 1 łyżka musztardy sarepskiej
 ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 szczypta soli
 3 łyżki oleju rzepakowego

Wskazówki

Przygotowanie wołowiny
1

Olej łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy uprzednio umyte i osuszone mięso.

2

Przekładamy mięso do pojemnika, następnie przykrywamy i odstawiamy do zamarynowania na minimum całą noc (im dłużej tym lepiej).

3

Kolejnego dnia przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 110 stopni bez termoobiegu przez ok 4 godzin. Po tym czasie zdejmujemy wierzchnią pokrywę naczynia i podwyższamy temperaturę do 120 stopni, tak mięso pieczemy jeszcze przez około godzinę.

4

Upieczone mięso wyjmujemy z piecyka i pozostawiamy na 30 minut. Przed podaniem mięso dzielimy na kawałki za pomocą 2 widelców.

Przygotowanie pozostałych składników
5

Dokładnie umytą brukselkę oddzielamy listek po listku. Upieczone buraki ścieramy na grubych oczkach tarki.

RADA: Buraka pieczemy w folii aluminiowej z niewielką ilością oleju w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut. Aby przyspieszyć proces można pokroić go w mniejsze kawałki.

Przygotowanie dresingu
6

Wyciskamy sok z cytryny w którym rozpuszczamy miód, dodajemy musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i za pomocą trzepaczki energicznie łączymy składniki.

Przygotowanie sałatki
7

Na półmisku układamy liście brukselki, na nich startego buraka oraz porwaną wołowinę, całość skrapiamy miodowo-musztardowym dresingiem.

Sałatka ze świeżej brukselki z pieczonym burakiem i łopatką wołową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *